Regering-Biden wil dringend regels voor crypto, want “zaak van nationale veiligheid”

De Amerikaanse regering wil zich volop gaan moeien met crypto. Het Witte Huis plant orde te scheppen in de wetgeving en handhaving; “duidelijkheid” is nu het doel. President Joe Biden bestempelt crypto ook als “een zaak van nationale veiligheid” en zou broeden op een executive order (presidentieel decreet), volgens verschillende journalisten op Twitter.

De regering-Biden beschouwt digitale valuta als “een zaak van nationale veiligheid” en bereidt zich voor op de publicatie van een presidentieel decreet over cryptohandel. Dat melden bronnen binnen het Witte Huis aan de financiële website Barron’s en het persbureau Bloomberg.

Holistische kijk

“Hooggeplaatste functionarissen van de regering hebben meerdere vergaderingen gehouden over het plan, dat wordt opgesteld als een presidentieel decreet”, wisten de bronnen van Bloomberg. De richtlijn, “die in de komende weken aan president Joe Biden zou worden voorgelegd”, zou van het Witte Huis de centrale actor maken binnen Washingtons crypto-reguleringsplannen.

“Dit is ontworpen om holistisch naar digitale activa te kijken en een reeks beleidslijnen te ontwikkelen die samenhang geven aan wat de overheid probeert te doen in deze ruimte”, stipte dan weer de bron van Barron’s aan.

Het Witte Huis zou zelf geen aanbevelingen doen. Agentschappen zouden drie tot zes maanden de tijd krijgen om met voorstellen te komen, en de federale regering zou optreden als beleidscoördinator.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Financiën, de Nationale Economische Raad en de Raad van Economische Adviseurs zouden bij het initiatief worden betrokken.

Geopolitieke opponenten

De Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis zou er ook bij betrokken worden “aangezien crypto economische implicaties heeft voor de nationale veiligheid”. En: “Omdat digitale activa niet in één land blijven, is het nodig om met andere landen te werken aan synchronisatie”, opperde de bron.

Volgens Bloomberg kan de plotse interesse ook betekenen dat de VS vaart willen maken bij de ontwikkeling van een CBDC (digitale munt van de centrale bank).

“Een CBDC zou een manier kunnen zijn voor de VS om concurrerend te blijven met de explosieve groei van particuliere cryptomunten en munten geproduceerd door andere naties, waaronder China”, luidt het.

SEC

Verschillende agentschappen, waaronder de Securities and Exchange Commission (SEC) en de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), houden nu toezicht op de Amerikaanse crypto-industrie.

Maar er is geen consensus over zaken als de vraag of sommige tokens als effecten moeten worden geregistreerd, of hoe toezicht moet worden gehouden op exchanges, stablecoins en hoogrentende leenproducten. Die agentschappen opereren dan ook met een hoge mate van onafhankelijkheid.

De site Bitcoinist vindt het erg verdacht dat de federale regering hiermee onder de duiven schiet van vooral de SEC.

“De grote verliezer in dit alles lijkt (SEC-voorzitter) Gary Gensler te zijn. De Securities and Exchange Commission die hij leidt is, of was, verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met cryptomunten en Bitcoin-regulering”, aldus de site. “Het nieuwe plan van het Witte Huis lijkt de organisatie te passeren, op zoek naar een allesomvattend landelijk beleid. Is dit wel een goed idee? Gensler is op zijn minst goed thuis in het onderwerp. Wat heeft hij gedaan om alles overhoop te gooien?”

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.