Biden tekent deze week presidentieel besluit over regulering van cryptomunten

Amerikaans president Joe Biden zal deze week een “executive order” tekenen waarin de cryptostrategie van zijn land uitgestippeld wordt.

Het langverwachte presidentiële besluit rond crypto zal onder andere het Ministerie van Justitie en Financiën de opdracht geven om de economische en juridische gevolgen van een digitale dollar te bestuderen. Ook de impact van andere digitale activa, zoals cryptomunten, zal nagegaan worden. Dat rapporteren Bloomberg en Reuters op basis van insiders in het Witte Huis.

Het Witte Huis werkt al zeker sinds vorig jaar aan deze “executive order” en in januari werd er door verschillende nieuwsmedia bericht dat de wet bijna klaar was voor onmiddellijk gebruik. Volgens Washington was deze eerste vorm van duidelijke regulering broodnodig na een groeiend aantal ransomwareaanvallen van het voorbije jaar en andere vormen van cybercriminaliteit.

“De toekomst van geld”

Het presidentiële besluit van Biden zal wellicht inhouden dat er een rapport, genaamd “de toekomst van geld”, de rol van cryptomunten in de Verenigde Staten moet uitstippelen. De studie zou zo’n 180 dagen na de uitvaardiging van het besluit klaar moeten zijn.

“Binnen 180 dagen kunnen we een belangrijke beleidswijziging zien. Dit betekent waarschijnlijk een stap in de richting van de creatie van een digitale centrale bankmunt”, zei een insider.

De Amerikaanse Federal Reserve was voorheen eerder terughoudend over de creatie van een eigen digitale centrale bankmunt, ofwel CBDC. Eind januari bracht de Fed dan toch een witboek uit voor de digitale dollar. Daarin werd vooral de moeilijke balans tussen privacy en het ontmoedigen van criminaliteit aangehaald.

Cryptowet steeds dringender nodig sinds invasie van Oekraïne

Het Witte Huis wordt de afgelopen maanden steeds meer onder druk gezet om een grotere rol te spelen bij het reguleren van digitale activa.

Die druk nam enkel maar toe sinds de Russische invasie van Oekraïne. Er wordt namelijk vaak beweerd dat bestrafte Russische oligarchen en instituten wel eens cryptomunten zouden kunnen gebruiken om sancties te ontwijken.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20