Beursuitbater S&P sluit miljardendeal met grootste leverancier van beleggersdata

S&P Global, de uitbater van onder andere de Dow Jones- en de S&P500-beursindexen en een hoop ratingbureaus, heeft 44 miljard dollar (37 miljard euro) over voor IHS Markit, de invloedrijkste leverancier van beursdata in de wereld.

Dat kondigen beide bedrijven maandag aan in een gezamenlijk persbericht.

De overname komt er op een moment dat de beurs ontzettend aan populariteit heeft gewonnen door de coronacrisis. Na de crash in februari is er een ongelooflijke koopgolf op gang gekomen en nu er wekelijks vaccindata worden aangekondigd, wat een heropening van de economie dichterbij brengt, zijn de beurzen niet te stoppen. Zowel de vaccinbedrijven zelf als de toeristische sector kennen gouden tijden op de beurs.

Schaduwfondsen

En vooral zogenaamde schaduwfondsen zijn aan een opmars bezig. Dat zijn beleggingsfondsen die alle aandelen uit een bepaalde index of sector in portefeuille hebben en waarmee u dus gewoon de trend daarvan volgt. Maar om dat efficiënt te laten verlopen hebben de bedrijven die dat aanbieden geautomatiseerde data nodig. Daar zorgt S&P nu al voor, maar IHS heeft wereldwijde data terwijl S&P zich vooral terugplooit op Amerikaanse gegevens. Met de overname kan S&P dus de turbo zetten op zijn datalevering.

IHS Markit is een Amerikaans-Brits bedrijf dat ontstond in 2016 uit de fusie van de twee databedrijven IHS en Markit. De groep is goed voor een jaarlijkse omzet van 4,4 miljard dollar en 1,8 miljard dollar brutobedrijfswinst (ebitda).

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20