Beurskoers Kinepolis krijgt tik na Overlegcomité

De beurskoers van bioscoopgroep Kinepolis daalde met circa 4 procent in een eerste reactie op de beslissing van het Overlegcomité om bioscopen, net als theaterzalen, te sluiten.

Het aandeel startte met een verlies van ruim 4 procent. Rond 9.30 uur noteerde het aandeel Kinepolis op 48,86 euro, of 4,57 procent lager dan bij sluiting van de beurs woensdag, om daarna weer wat te herstellen.

De beurstik heeft alles te maken met de beslissing van het Overlegcomité gisteren. Net nu blockbusters als de nieuwe Spider-Man in de zalen lopen en de schoolgaande jeugd nog ruim twee weken kerstvakantie voor de boeg heeft, moet Kinepolis binnenkort de deuren van zijn Belgische cinemazalen sluiten.

De sluitingen gaan op zondag 26 december in en het Overlegcomité plant een evaluatie van zijn nieuwe maatregelen “in de eerste helft van januari”. Dat betekent dat Kinepolis al zeker de commercieel interessante eindejaarsperiode grotendeels in het water ziet vallen.

Eerder moesten ook de Nederlandse zalen al dicht, als gevolg van de harde lockdown in Nederland. Kinepolis is in negen landen actief. België (138 schermen) en Nederland (147) zijn samen goed voor 285 van de 1.097 schermen.

“Onaangename verrassing”

De bioscoopgroep reageerde woensdagavond al verbijsterd. “Als je de strenge maatregelen bekijkt die wij vandaag toepassen, dan begrijpen wij eigenlijk niet hoe een totaalverbod op filmvoorstellingen kan bijdragen tot het voorkomen van besmettingen”, verklaarde woordvoerster Anneleen Van Troos. “Internationaal zijn er ook studies die aantonen dat het besmettingsrisico minimaal is in theater- en cinemazalen.”

De beslissing kwam als een verrassing, omdat volgens Kinepolis’ informatie bioscopen niet vermeld werden in het voorafgaande advies van de experten.

Ook regisseur Jan Verheyen reageerde bij VTM Nieuws terneergeslagen. Zijn nieuwe film ging eergisteren in première, voorlopig de enige vertoning. “We hadden dit niet zien aankomen. Het enige dat we vragen is een soort van logica. Ik probeer de beslissing te begrijpen, maar die was alleszins niet gevraagd door experten. Ik gun mensen hun trouwfeest en ik gun de horeca het van deze cruciale periode te kunnen open blijven, maar hier kan je toch moeilijk een logische lijn in vinden?”

Koopkans?

Volgens het beurshuis Kepler Cheuvreux biedt de koerszwakte van Kinepolis een koopkans voor de lange termijn. Zijn analisten denken dat de bioscoopgroep goed gepositioneerd is, eens de coronacrisis onder controle is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20