Beursexpert Stefan Willems: “Reddingsplan VS voor Silicon Valley Bank is een goede zaak”

De Verenigde Staten kondigden aan dat alle klanten van de failliete financiële instelling Silicon Valley Bank (SVB) toegang zullen hebben tot al hun geld. “Het reddingsplan is een goede zaak”, reageert Stefan Willems tegenover Business AM.


Beluister hier het volledige gesprek met Stefan Willems van Spaarvarkens.be.


In het nieuws: De Amerikaanse overheid kondigde aan dat de klanten van de failliete financiële instellingen Silicon Valley Bank en Signature Bank, een andere bank die door de VS werd gesloten, toegang zullen hebben tot al hun deposito’s. Dat is goed nieuws voor de kapitaalkrachtige klanten, want de bescherming door het Amerikaanse depositogarantiestelsel is beperkt tot 250.000 dollar per persoon en per bank.

  • “De tussenkomst door de overheid en de Federal Reserve is een positieve zaak”, merkt Willems op tegenover The Morning Drive van Business AM. “Op die manier wordt het systeemrisico ingeperkt. Maar dat was niet echt mijn bezorgdheid. Ik was voornamelijk bang voor de impact van de faillissementen op de bedrijven, waardoor de economie indirect klappen zou krijgen.”
  • “Veel bedrijven hebben ongelooflijk veel geld op hun rekening bij SVB staan”, vervolgt hij. “In totaal beschikt de bank over meer dan 200 miljard dollar aan activa.
  • Eind vorige week liet econoom Mohamed A. El-Erian via Twitter ook al weten dat er niet echt een systeemrisico is. “Het besmettingsrisico en de systeemdreiging kunnen gemakkelijk worden beperkt door een zorgvuldig beheer van de balansen en het vermijden van meer beleidsfouten”, schreef hij toen.

Wat is er foutgelopen? SVB kwam in de problemen nadat de klanten massaal hun geld begonnen op te vragen. De financiële instelling had onvoldoende kapitaal voorhanden om iedereen uit te betalen.

  • “Om geld vrij te maken, moest de bank daarom Amerikaans staatspapier van de hand doen dat die de voorbije jaren had gekocht. Maar die staatsobligaties gingen gepaard met zeer lage rentes. De gemiddelde rente bedroeg toen 1,5 procent, tegenover meer dan 5 procent vandaag. Dat overheidspapier is daardoor veel minder waard op de secundaire markt. SVB heeft dus de obligaties tegen zeer lage prijzen moeten verkopen”, verduidelijkt hij.

Rode koerstabellen: Er leek deze ochtend een groene opening van Wall Street in de maak te zijn, maar intussen kleuren de futures grotendeels rood. Enkel de Nasdaq stevent op het eerste gezicht nog af op een positieve start van de handelsdag. In Europa geven de bankaandelen alvast een vervolg aan de neerwaartse tendens die ze vorige week hebben ingezet.

(as)

Meer