Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 05 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

“U bedoelt die andere FORD”; gênante fouten kosten beurshandelaars miljoenen per jaar

Logo Business AM
Economie

23/08/2019 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

Op 4 oktober 2013 gingen de aandelen van de Amerikaanse Tweeter Home Entertainment Group ruim 1.500% hoger. Op die dag raakte bekend dat het microblog Twitter een maand later zijn beursdebuut zou maken onder de aandelencode of tickersymbool ‘TWTR’. Het voormelde Tweeter wat toen al 5 jaar failliet, maar de aandelencode was nog steeds actief, als onderdeel van een houdstermaatschappij. Ongeduldige beleggers konden blijkbaar niet wachten. Pas nadat de fouten waren opgemerkt werd het tickersymbool van Tweeter uiteindelijk gewijzigd in ‘THEGQ’.

Typfouten kosten beleggers miljoenen per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van twee professoren van de Rutgers School of Business-Camden, dat in de volgende editie van het Journal of Financial Markets verschijnt. Het probleem manifesteert zich omdat meer dan de helft van alle beursgenoteerde bedrijven een aanzienlijk deel van hun beursafkorting delen met andere bedrijven. Die zijn vaak actief in totaal andere sectoren en hebben meestal ook een beurskapitalisering die veel kleiner is.

‘FORD’ is een producent van koffers voor medisch materiaal

Een goed voorbeeld is de Amerikaanse autoproducent Ford, wiens beursticker ‘F’ luidt en niet ‘FORD’. Deze laatste is eigendom van Forward Industries, een producent van koffers waarin men medisch materiaal vervoert. Dat bedrijf heeft een beurskapitalisering van 10 miljoen dollar, Ford Motor Company is 36 miljard dollar waard…. Maar telkens Ford goede resultaten neerzet, schiet ook de koers van Forward Industries hoger.

De onderzoekers stelden vast dat dit soort parallelle bewegingen goed zijn voor ruim 5% van het totaal van alle beurstransacties van de kleinere bedrijven in deze ongelukkige duo’s. Dat geeft ook aan dat niet enkel kleine beleggers zulke fouten maken. Deze transacties ongedaan maken kost de investeerders op jaarbasis meer dan 1 miljoen dollar. Beurskoersen hebben vaak ook een week nodig om zich van zo’n fout te herstellen.

Volgens de onderzoekers is het fenomeen groter dan wat men in beursjargon de ‘fat finger trades’ noemt. Daarbij worden financiële transacties verricht die fout zijn omdat men bijvoorbeeld een punt vergeet of te veel plaatst. Zo probeerde het Japanse beurshuis Mizuho Securities in december 2005 ruim 610.000 aandelen van een lokaal interimkantoor te verkopen tegen 1 yen, terwijl men in realiteit 1 aandeel wilde verkopen tegen 610.000 yen. Ook de automatisering van beursaankopen en -verkopen heeft het probleem uitvergroot. Computers denken niet na, ze executeren.

De beste manier om misverstanden te voorkomen tussen twee bedrijven die gelijkaardige tickersymbolen hebben, is ze te wijzigen. Zoals in het voorbeeld van Twitter. Wanneer dat gebeurde stellen de onderzoekers vast dat de abnormale handelspatronen snel verdwijnen.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks