Veroorzaken robots de volgende beurskrach?

Banken en investeringsfondsen die zich vooral op artificiële intelligentie baseren, dreigen in het financieel systeem een aantal risico’s te injecteren. Die bedreigingen zouden een potentiële toekomstige crisis kunnen verergeren.

Dat blijkt uit een rapport van de Financial Stability Board (FSB), een panel van financiële regulatoren. Onder meer de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank zijn in het instituut vertegenwoordigd. Indien de financiële instellingen in toenemende mate afhankelijk worden van quasi identieke algoritmes en datastromen, dreigt volgens het rapport de sector in zijn geheel nog gevoeliger te worden voor systeemschokken. De technologieën zouden onder meer worden gebruikt om de kredietwaardigheid van klanten te bepalen, verzekeringscontracten op te stellen, interacties met klanten te automatiseren en risico’s op effectenmarkten in te schatten. “Indien hun specifieke risico’s verstandig worden beheerd, kunnen deze platformen de sector een belangrijke meerwaarde bieden,” zegt het rapport. “De haast waarmee de financiële industrie artificiële intelligentie probeert te adopteren, dreigt er echter toe te leiden dat bedrijven overdreven afhankelijk worden gemaakt van technologieën die hen naar dezelfde risicopercepties zullen sturen.” “Daardoor zouden financiële schokken nog gevoelig kunnen worden verzwaard,” waarschuwt het rapport. “Robottechnologieën die de inbreng van de mens kunnen beperken, zouden daarom aan een bijkomende doorlichting moeten worden onderworpen.”

Tewerkstelling

“Vele technologieën werden bovendien ontwikkeld en getest tijdens een periode waarin de financiële markten slechts een minieme volatiliteit kenden. Daardoor zijn mogelijk niet de optimale acties voorzien die bij een financiële crisis zouden moeten worden genomen.” Artificiële intelligentie en machine learning kunnen helpen om uit de beschikbare informatie een grotere hoeveelheid nuttige informatie te filteren. Tegelijkertijd zou de robotica tot een belangrijke besparing in de personeelskosten kunnen leiden. Uit een onderzoek van consulent Opimas blijkt dat nieuwe technologieën in de wereldwijde financiële sector veel banen zouden kosten. Tegen het midden van volgend decennium zouden 230.000 arbeidsplaatsen kunnen worden geschrapt. Met een potentieel verlies van 90.000 arbeidsplaatsen zou het vermogensbeheer daarbij het grootste slachtoffer kunnen worden. “Er kan al een wedstrijd worden vastgesteld waarbij de bedrijven zo snel mogelijk willen tonen met artificiële intelligentie te werken,” zegt de Financial Stability Board nog. “Daarbij dreigt beroep gedaan te worden op een kleine groep externe ontwikkelaars en dienstverleners.” “Indien deze partijen echter zelf met problemen worden geconfronteerd, kunnen de moeilijkheden zich verder door het brede financiële systeem verspreiden. Daardoor zouden bij diverse financiële bedrijven tegelijkertijd crisissen kunnen worden gecreëerd.” “Bovendien moet worden gevreesd dat de technologieën door malafide insiders, hackers of cybercriminelen zouden kunnen worden gekaapt. Hun bedoeling is de marktprijzen te manipuleren.” (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20