‘Betere regels nodig rondom groene investeringen’

Er moet beter duidelijk worden wanneer investeringen echt duurzaam en groen zijn. Door samenwerking met verschillende marktpartijen moeten daar duidelijke criteria voor komen, bepleit NGFS (Network for Greening the Financial System). Die vereniging van centrale banken en toezichthouders kijkt hoe het financiële systeem vergroend kan worden.

In de drie jaar dat de NGFS bestaat, groeide die van acht leden naar 82 op vijf continenten. Vrijwel allemaal doen die iets aan groen of duurzaam investeren. Het merendeel doet dat nu nog door niet te investeren in bepaalde sectoren of meer geld in groene leningen te stoppen. NGFS meldt dat op basis van een enquête onder de leden, hoewel er grote verschillen zijn. Die worden onder meer bepaald door het mandaat dat de centrale banken hebben, hun onafhankelijkheid en de omvang en samenstelling van hun investeringsportefeuille.

Verder maakte NGFS bekend dat de Amerikaanse Federal Reserve toetreedt tot het samenwerkingsverband. Daarmee is een toonaangevende centrale bank nu ook lid. De Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England waren al lid. Onder meer de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese investeringsbank (EIB) zijn toehoorders van de organisatie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20