Best presterend aandeel op Britse beurs is een producent van … tonic

Sinds het midden van dit decennium heeft in Groot-Brittannië geen enkele onderneming met een notering aan de London Stock Exchange (LSE) betere prestaties laten optekenen dan Fever-Tree, producent van tonic. Fever-Tree heeft een belangrijk deel van zijn succes te danken aan de grote belangstelling die op dit ogenblik voor gin kan worden opgetekend.

De onderneming, in het midden van het voorbije decennium opgericht door Charles Rolls en Tim Warillow, boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 104 miljoen pond. Dat betekende een stijging met 45 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep met 36 procent op naar 26,5 miljoen pond.

Inflatiemand

“Groot-Brittannië toont een groot voorliefde voor gin,” zegt Eshe Nelson, redacteur economie bij de nieuwssite Quartz. “De drank is zelfs zo populair geworden dat het Britse Office of National Statistics vorig jaar heeft beslist om gin aan de inflatiemand toe te voegen.”

Het voorbije jaar werden in Groot-Brittannië bijna 55 miljoen flessen gin – met een marktwaarde van 1,5 miljard pond – verkocht. Daarmee werd een nieuw record opgetekend. Dat heeft ook gunstige gevolgen voor de fabrikanten van tonic. Gin wordt immers vaak met tonic gedronken. Het beste voorbeeld daarvan is Fever-Tree, dat een brede waaier van tonicvarianten op de markt brengt.

1.900 procent gestegen op vier jaar tijd

Fever-Tree nam bijna vier jaar geleden een notering aan de London Stock Exchange. Sindsdien is de waarde van het aandeel van de tonicfabrikant met meer dan 1.900 procent gestegen. Tijdens diezelfde periode lieten de honderd grootste beursgenoteerde Britse bedrijven een gemiddelde waardetoename met 17 procent optekenen.

Op het ogenblik van zijn beursintroductie had Fever-Tree een waarde van 154 miljoen pond. Dat bedrag is inmiddels opgelopen tot meer dan 4 miljard pond. Het bedrijf heeft zijn activiteiten inmiddels naar een aantal andere sectoren – zoals gemberbier en limonades – uitgebreid.

New York

Het bedrijf zegt dat ook de jaarresultaten gevoelig beter zullen zijn dan bij de vooruitzichten was gemeld. Groot-Brittannië vertegenwoordigde 58 procent van de omzet die het bedrijf tijdens de eerste helft van dit jaar heeft gerealiseerd. Iets meer dan 25 procent van de verkopen werden geboekt in de rest van Europa.

De Verenigde Staten, de grootste markt voor sterke dranken van de wereld, hadden daarentegen slechts een aandeel van 15 procent in de totale omzet. Dat zou echter snel kunnen veranderen. Het bedrijf denkt immers aan een volgende stap in de verdere uitbreiding van zijn activiteiten en daarbij wordt in eerste instantie gemikt op de Verenigde Staten.

Fever-Tree heeft daarvoor in New York inmiddels een kantoor geopend. Tevens worden de producten van het bedrijf gepromoot als potentiële partners voor vodka, rum en whiskey.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20