Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 27 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Bijna niemand betaalt meer belastingen op whisky dan de Schotten

Logo Business AM

25/02/2017 | Marc Horckmans | 2 min leestijd

Britten betalen veel te veel belasting op hun whisky. In andere Europese landen wordt het product veel minder belast dan in Groot-Brittannië.

Dat heeft Julie Hesketh-Laird, chief executive van de Scotch Whisky Assocation (SWA), gezegd. Hesketh-Laird vraagt dat de Philip Hammond, Brits minister van financiën, de accijnzen op whisky met 2 procent zou verlagen. De chief executive voegt eraan toe dat gelijkaardige operatie twee jaar geleden onder George Osborne, de voorganger van Hammond, de Britse staatskas op twaalf maanden een extra inkomen van 123 miljoen pond heeft bezorgd. “De minister heeft een opportuniteit om één van de pijlers van de Britse industrie een sterke impuls te bezorgen, die bovendien ook de inkomsten van de overheid zou doen stijgen,” betoogt Julie Hesketh-Laird. “De whisky-verkoop draagt jaarlijks 5 miljard pond bij tot de Britse economie en vertegenwoordigt 25 procent van de totale Britse export van voeding en drank naar bijna tweehonderd markten. De sector heeft bovendien veertigduizend banen gecreëerd.” “Er wordt ook zwaar geïnvesteerd. De voorbije drie jaar zijn in Schotland veertien distilleerderijen opgestart, terwijl dit jaar nog acht openingen zijn voorzien en voor de volgende jaren een veertigtal nieuwe projecten worden voorbereid.”

Handelstekort

Zonder de bijdrage van de Schotse whisky zou het Britse handelstekort in goederen 3 procent hoger zijn opgelopen. Britten betalen meer dan één kwart van alle accijnzen op sterke dranken die in Europa worden geïnd. Groot-Brittannië vertegenwoordigt 26 procent van de belastingen die in de Europese Unie op sterke dranken worden geïnd, maar omvat slechts 11 procent van de bevolking van de regio. Op een fles Schotse whisky van 70 centiliter betalen Britten 7,74 pond accijnzen, tegenover een Europees gemiddelde van 4,40 pond. Bovendien moet ook rekening gehouden worden met de btw-heffingen, die in Groot-Brittannië 20 procent bedragen. De prijs voor een gemiddelde fles whisky bestaat in Groot-Brittannië dan ook voor 77 procent uit fiscale heffingen. (mah)


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.766
 • Aantal
  doden
  1.153.553
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump