Bescherming tegen Covid-19? Stewardessen kunnen best een luier dragen

Per vliegtuig reizen tijdens een pandemie neemt stilaan science-fictionachtige vormen aan. Lege vliegtuigen, desolate luchthavens en onophoudelijke Covid- en andere controles hebben van vliegen een zenuwslopende onderneming gemaakt. Ook stewards en stewardessen hebben het niet onder de markt. De luchtvaartautoriteit Civil Aviation Administration of China (CAAC) vraagt cabinepersoneel voortaan luiers te dragen tijdens de diensturen.

In een document dat de titel ‘Technical Guidelines for Epidemic Prevention and Control for Airlines, Sixth Edition’ meekreeg, worden de beste sanitaire praktijken in luchthavens en op vliegtuigen op een rij gezet.

Zo wordt het cabinepersoneel aangeraden ten allen tijde medische maskers, handschoenen, beschermende brillen, beschermende kledij en schoenbeschermers te dragen. Maar even verderop staat een suggestie te lezen die sommige wenkbrauwen zal doen fronsen. Cabinepersoneel wordt aangemoedigd ‘om luiers te dragen tijdens de vluchten, opdat ze – noodsituaties uitgezonderd – de toiletten niet zouden moeten gebruiken om zo de kans op besmetting te vermijden’.

Toch zit er zeker een zekere logica in het advies. De toiletten op een vliegtuig zijn vaak een broeihaard van bacterieën. Een vrouw die in augustus van Italië naar Zuid-Korea vloog zou op het toilet besmet zijn geraakt, omdat het de enige plek was waar ze geen masker droeg.

Besparen op toiletten

De voorbije jaren is er ook al veel kritiek gekomen op de manier waarop vliegtuigbouwers de toiletten steeds meer zijn gaan verkleinen. Toiletten worden vaak bekeken als een onderdeel waarop besparingen kunnen worden gerealiseerd. De constructeurs zouden dan ook geregeld vragen krijgen om het aantal toiletten aan boord van de vliegtuigen te beperken. Op die manier zou immers ruimte voor bijkomende zetels kunnen worden gevonden.

Isopix

Voor een reiziger met een groter lichaamsgewicht is het toilet vaak compleet onbruikbaar. De wasbak is bovendien zo klein dat het lopende water onmogelijk kan worden opgevangen en dus overal rondspat. Ook de kwaliteit van de toiletten laat vaak te wensen over. 

Covid-19 zou die trend wel eens kunnen omkeren en de focus naar een gebruiksvriendelijk en veilig toilet verleggen. De Japanse luchtvaartmaatschappij ANA test sinds kort een toiletdeur die contactloos opent. Boeing heeft ondertussen een patent gekregen voor een zelfreinigend toilet dat mits UV-stralen 99,9 procent van de bacteriën doodt na elke gebruik.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.