Naar toilet gaan op een vliegtuig? Vermijden indien mogelijk…

Om hun winstmarges te versterken, zoeken luchtvaartmaatschappijen oplossingen die hen zouden toelaten de binnenruimte van de vliegtuigen efficiënter te benutten. Sommige ingrepen botsen echter op zwaar verzet van de passagiers.

Geregeld loopt dat protest zo hoog op dat de maatschappijen op hun eerdere beslissingen dienen terug te komen. Eén van die heikele en gevoelige items is de beenruimte voor de passagiers.

De Amerikaanse reisblogger Gary Leff merkt echter op dat die ingrepen het comfort nochtans niet al te zeer aantasten. Dat is volgens hem echter wel het geval met de steeds kleiner wordende toiletten.

“Onder meer American Airlines heeft zware kritiek gekregen omdat het comfort van de reiziger zou worden aangetast,” getuigt Gary Leff tegenover het magazine The Economist. “Er ging bij de passagiers zwaar protest op toen de maatschappijen aankondigde op de nieuwe vliegtuigen de ruimte tussen de rijen zetels te zullen verkleinen.” “Nochtans kon met een nieuw zetelontwerp een oplossing worden aangeboden. Smallere zetels laten immers toe om in de vliegtuigen zonder zware consequenties voor de passagiers een groter aantal zitplaatsen te creëren. Uiteindelijk bood American Airlines toch een compromis, waarbij minder ruimte werd weggenomen dan aanvankelijk was aangekondigd.”

Buiten dienst

Leff zegt dat het zitcomfort aan boord van het vliegtuig uiteindelijk nog relatief meevalt. “Er zijn echter nog andere ingrepen die worden toegepast om ruimte te winnen en die wel een grote impact hebben op de reisbeleving,” aldus de blogger. “Onder meer de toiletten aan boord van de toestellen worden steeds kleiner en daar wordt de situatie echt wel problematisch.”

Leff betoogt te hebben moeten vaststellen dat de gebruiker nagenoeg geklemd zit tussen de zijwanden van het toilet. Voor een reiziger met een groter lichaamsgewicht is het toilet volgens de blogger dan ook wellicht compleet onbruikbaar. De wasbak is bovendien zo klein dat het lopende water onmogelijk kan worden opgevangen en dus overal rondspat. The Economist zegt dat ook de kwaliteit van de toiletten vaak te wensen overlaat. Daardoor zouden vliegtuigen geregeld toiletten moeten afsluiten.

Bovendien zouden toestellen ook tijdelijk uit dienst moeten worden genomen om de nodige herstellingen te laten uitvoeren. Toiletten worden volgens het magazine vaak bekeken als een onderdeel waarop mogelijk besparingen kunnen worden gerealiseerd. De constructeurs zouden dan ook geregeld vragen krijgen om het aantal toiletten aan boord van de vliegtuigen te beperken. Op die manier zou immers ruimte voor bijkomende zetels kunnen worden gevonden.

Michael O’Leary, topman van Ryanair, had eind vorig decennium al aangekondigd – weliswaar bij wijze van grap – dat de maatschappij overwoog om het gebruik van de toiletten aan boord van de vliegtuigen extra in rekening te brengen. The Economist merkt wel op dat sommige maatschappijen ook bij de inrichting van toiletten naar een grote kwaliteit blijven streven.

Meer