Beperkte agenda voor beleggers komende week

(ABM FN) – De eerste week na de kerstvakantie blijft nog rustig voor beleggers. Enkel wat inflatiecijfers kleuren de agenda en de bedrijfskalender bevat al weer de eerste Amerikaanse jaarcijfers, maar verder is er niet veel spraakmakends. 

De markten zullen evenwel de coronacijfers in de gaten blijven houden. De Omikron-variant doet de besmettingscijfers de hoogte inschieten, al lijkt het ziekmakend karakter van de laatste variant mee te vallen. 

Maandag beginnen we rustig met een Europees werkloosheidscijfer, alsook de Amerikaanse groothandelsvoorraden. 

Oplopende prijzen

Dinsdag staat dan weer het eerste inflatiecijfer op de rol, namelijk vanuit Nederland. Een dag later, op woensdag, publiceren de Verenigde Staten de evolutie van hun consumentenprijzen. China geeft inzage in de consumenten- en producentenprijzen. Donderdag volgen de Amerikaanse producentenprijzen. Vrijdag staat de Franse inflatie gepland. 

De prijzen lopen wereldwijd stevig op, wat centrale bankiers aanzet tot verstrakking van het monetaire beleid. De Europese Centrale Bank stopt eind maart met het PEPP-opkoopprogramma van obligaties, opgestart tijdens de pandemie. De Amerikaanse Federal Reserve bouwt de komende maanden alle inkopen verder af en zal vermoedelijk dit jaar ook al een drietal renteverhogingen doorvoeren. 

De macroagenda bevat voor dinsdag ook het Amerikaanse ondernemersvertrouwen. Het consumentenvertrouwen in de VS volgt vrijdag. 

Op woensdag komen we de industriële productie te weten uit de eurozone alsook ons land. Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten volgen vrijdag. 

De import en exportcijfers van China zullen op donderdag gepubliceerd worden. De handelsbalans is onder meer de inzet van aanslepende handelsconflicten. De vorige Amerikaanse president Donald Trump trok hard van leer tegen China, zijn opvolger Joe Biden voert hetzelfde beleid, zij het iets diplomatischer. 

Britse en Europese handelsbalansen volgen vrijdag. Die dag bekijken we trouwens ook nog de groei van de grootste Europese economie, namelijk Duitsland. 

Bedrijfsagenda

De Belgische bedrijfsagenda blijft komende week nog leeg, voor jaarcijfers is het nog te vroeg. 

De Amerikaanse financials beginnen er als vanouds wel al heel vroeg aan. Vrijdag openen BlackRock, Citigroup, JPMorgan en Wells Fargo de boeken. Een dag eerder zijn er al resultaten van winkelketen Marks & Spencer en luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines. 

Bij onze noorderburen zijn er respectievelijk dinsdag en woensdag updates van Fastned en Just Eat Takeaway. 

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.