Belgische vastgoedmarkt doet het veel beter dan de buurlanden: “De markt is gezond”

Terwijl onze buurlanden minder transacties zien op de vastgoedmarkt, doet de Belgische markt het zeer goed. Dat is de boodschap van Piet Derriks, managing director van Immoweb. Hij is blij met de cijfers, vertelde hij aan Business AM.


Beluister hier het volledige gesprek met Piet Derriks:


De essentie: De Belgische vastgoedmarkt staat sterker dan in andere Europese landen, en zal het ook goed blijven doen. Energiezuinigheid speelt wel een belangrijke rol.

  • Derriks: “In de loop van het tweede kwartaal van dit jaar is de vastgoedkoopkracht gezakt met 3 procent. Het aantal vierkante meters dat een gemiddeld Belgisch huishouden zich kan veroorloven is gezakt naar 103 vierkante meter, wat voor ons eigenlijk een positief teken is. De vastgoedmarkt staat over heel Europa erg onder druk, maar de Belg heeft maar drie vierkante meter verloren over de laatste drie maanden. We zitten in een veel gezondere situatie in vergelijking met een jaar geleden.”
  • “We zitten duidelijk beter dan andere Europese landen. De andere markten staan veel meer onder druk. Een voorbeeld is het aantal transacties: in het eerste kwartaal van dit jaar zijn er 7 procent minder transacties zijn geweest in België. Als men dat met Luxemburg vergelijkt: daar is de huizenmarkt echt in elkaar gestort met 45 procent minder transacties. Appartementen zakten met -53 procent.”

Druk op EPC-score

  • “Een groot vraagteken is het verlenen van hypothecaire kredieten voor huizen en appartementen met een slechte EPC-score (die de energiezuinigheid meet, red.). De druk ligt echt op het deel van de vastgoedmarkt dat een EPC-score van D of slechter heeft”, zegt Derriks. “In het algemeen blijven zoekertjes op Immoweb maar rond de 6 procent langer online staan dan een jaar geleden. Dat is weer een goed teken.”
  • “Zolang de inflatie boven de rentevoet ligt, is de markt gezond en zullen de transacties continu op een goed niveau kunnen blijven. Wat we tijdens de coronajaren hebben gezien, zal niet meer zo snel terugkomen. En dat hoeft misschien ook niet, want het was echt een heel druk en raar moment. De Belgische markt doet het goed doet en zal verder stand houden.”

(nd)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.