Belgische mobiele netwerken op een jaar tijd bijna 30 procent sneller

In België lieten de mobiele netwerken het voorbije jaar een gemiddelde snelheid van 80,6 megabits per seconde (Mbps) optekenen. Dat blijkt uit een rapport van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) en het bureau Commsquare, gebaseerd op nagenoeg 68.000 tests tussen midden september en midden oktober in 66 Belgische steden en dorpen.

Het jaar voordien werd er nog een gemiddelde van 62,9 Mbps gemeld.

Uitstekende kwaliteit

‘De tests tonen dat het aanbod van de Belgische mobiele netwerken bij zowel gesprekken als datagebruik op een uitstekende kwaliteit kan terugvallen’, aldus het rapport.

‘De netwerken beschikken over een bijzonder hoge spraakkwaliteit, maar kunnen ook op het aanbod van het mobiele datagebruik op een hoge kwaliteit prat gaan. Die hoge kwaliteit kan in alle bestudeerde zones – van landelijk, tot gemiddeld bevolkt en dichtbevolkt – worden vastgesteld.’

Op het gebied van downloadsnelheden liet Telenet/Base met 99,5 Mbps de beste resultaten optekenen. Bij de uploadsnelheden kroonde Orange zich met 28,9 Mbps tot lijstaanvoerder. Proximus zou bij videostreaming de hoogste betrouwbaarheidsgraad hebben laten blijken.

Minieme verschillen

Het rapport merkt verder op dat bij de mobiele gesprekken 99,8 procent van de oproepen zonder onderbreking zijn verlopen. Bij Proximus bleken de gesprekken het snelst tot stand te komen. Orange en Telenet/Base zouden echter wel een licht betere spraakkwaliteit bieden. ‘De resultaten liggen voor sommige indicatoren echter zo dicht bij elkaar dat een menselijk oor maar moeilijk een werkelijk verschil kan waarnemen,’ luidt het.

Het rapport merkt op dat de prestaties van de mobiele netwerken in België op nagenoeg alle parameters een verbetering of minstens een status-quo hebben laten optekenen. ‘Vergeleken met prestaties van buitenlandse collega’s toont dat de Belgische netwerken tot de top van de Europese Unie behoren,’ luidt het nog.

Dit jaar wil het BIPT zijn onderzoek verder uitbreiden met tests langs de spoorwegen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20