Noord-Europa is grootste gebruiker van mobiele data

Inwoners van lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) consumeren gemiddeld 5,8 gigabyte mobiele data per maand. Dat betekent een stijging met 1,1 gigabyte op een jaar tijd. Dat blijkt uit een rapport van experts van de Oeso. Finland staat op de eerste plaats met een gemiddelde van 23,5 gigabyte per maand. Daarna volgt Oostenrijk met 20,9 gigabyte per maand.

De onderzoekers merken nog op dat het gebruik van mobiele data in vierentwintig van de vijfendertig lidstaten waarover gegevens beschikbaar waren, het voorbije jaar meer dan 25 procent is toegenomen. 

Scandinavië

Het gebruik van mobiele data blijkt vooral in het noorden van Europa een grote populariteit te kennen. Letland staat in de rangschikking van de Oeso met een consumptie van 16,9 gigabyte per maand immers op de derde plaats, gevolgd door Litouwen (13,6 gigabyte), Estland (12,3 gigabyte) en IJsland (11,3 gigabyte).

De onderzoekers merken op dat de lidstaten van de Oeso in het algemeen op een sterke penetratie van mobiel breedband kunnen terugvallen. In eenentwintig landen is er zelfs sprake van een penetratiegraad van meer dan 100 procent.

De grootste populariteit kent mobiel breedband in Japan, waar en penetratiegraad van 179 procent wordt opgetekend, gevolgd door Estland (158 procent) en Finland (155 procent). Ondanks dat hoge gebruiksniveau, kon mobiel breedband in de Oeso ook vorig jaar nog altijd een groei met bijna 5 procent melden.

Glasvezel

Het rapport benadrukt nog dat ook glasvezel in de geavanceerde economieën bij breedband-gebruikers verder aan populariteit wint. ‘Glasvezel is de snelst groeiende breedband-technologie,’ aldus de studie. ‘Het netwerk kende vorig jaar een groei van 13 procent.’

Glasvezel vertegenwoordigt daarmee inmiddels 28 procent van het complete netwerk vast breedband. Een sterke groei kon daarbij worden opgetekend in onder meer Ierland, het Verenigd Koninkrijk, België, Polen, Chili en Italië.’

Kabel blijft met een aandeel van 33,7 procent momenteel nog altijd de leidinggevende technologie. DSL-verbindingen vielen daarentegen met 6 procent terug tot 33,5 procent.

Meer