Belg verbruikt 50 procent meer mobiele data op 1 jaar tijd

We vertrouwen steeds meer op 4G, dat blijkt uit de maandelijkse verbruikscijfers van het BIPT. Belgen gebruikten in 2019 50 procent meer data dan in 2018.

Belgen met een actieve datasimkaart verbruikten in 2019 maandelijks gemiddeld bijna 3 gigabyte aan mobiele data. Dat blijkt woensdag uit het jaarlijks economisch cijferrapport van het Belgische Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT). Het gaat om een toename van 56 procent of meer dan 1 gigabyte per maand in vergelijking met 2018.

4G versus 3G

Amper vijf jaar geleden bedroeg dit gemiddeld nog maar 285 megabyte per maand per datasimkaart, zegt het BIPT. Een mobiele gebruiker met een 4G datasimkaart verbruikt zelfs gemiddeld 3,2 gigabyte per maand terwijl dit bij een 3G datasimkaart slechts 1,6 gigabyte per maand is.

Als gevolg van het exponentieel toegenomen mobiele dataverbruik ziet het BIPT zich naar eigen zeggen genoopt om in bijkomend radiospectrum te voorzien.

Omzet weinig verschil

Het effect op de markt is beperkt: de mobiele retail dienstenomzet blijf met 2,170 miljard euro vergelijkbaar met 2018. ‘De groei in aantal mobiele abonnementen en de zeer sterke groei van het mobiel dataverbruik wordt slechts omgezet in een omzetgroei uit spraak, sms en data van maar +0,8 procent. De omzet uit retail roaming daalde in 2019 dan weer met 12,8 procent’, aldus het BIPT.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20