Belgische economie tussen hoop en vrees: krimp dreigt, maar “positievere uitkomst niet uitgesloten”

Volgens een raming door de Nationale Bank zal de Belgische economie in het huidige, derde kwartaal met 0,2 procent krimpen tegenover een kwartaal eerder. Al zijn zowel grote positieve als negatieve verrassingen mogelijk.

“Een hogere uitkomst is zeker mogelijk gelet op de recente positieve verrassingen inzake gezinsconsumptie en de sterke arbeidsmarkt”, schrijft de Nationale Bank (NBB). “Daarentegen is een verdere verslechtering van de economische situatie waarschijnlijk indien de druk vanwege de huidige energieprijzen aanhoudt of intensiveert.”

De vele onzekere variabelen verklaren de erg uiteenlopende prognoses van de statistische modellen die de NBB gebruikt. Terwijl het model BREL een krimp met 0,4 procent verwacht, komt een ander model – met de Star Wars-naam R2D2 – uit op veel rooskleuriger uitkomst, 1,5 procent groei.

Wat wordt het dan? De NBB-economen schatten de kans op het pessimistische scenario toch hoger in en komen daardoor uit op een finale prognose van 0,2 procent krimp voor de Belgische economie in het derde kwartaal.

Einde van de heropleving?

Dat zou het einde van de heropleving na de coronacrisis betekenen. In het tweede kwartaal (april-juli) liet de Belgische economie in elk geval nog beperkte groei zien: plus 0,2 procent tegenover het kwartaal ervoor. “Het licht positieve groeicijfer wijst erop dat de hersteldynamiek in de dienstensector na de pandemie nog sterker doorwoog dan de sterk oplopende energieprijzen”, schrijft de NBB.

Maar het is volgens de economen onwaarschijnlijk dat de balans in het huidige kwartaal ook nog positief zal zijn, gezien de verder opgelopen energieprijzen. Veel gezinnen zullen de vinger op de knip houden. “Al met al verwachten wij dat de particuliere consumptie in het derde kwartaal van 2022 licht zal dalen”, schrijft de NBB.

Maar er is ook hoop: “Op langere termijn zou de consumptiegroei moeten aantrekken, wanneer de inflatie en de geopolitieke onzekerheid afnemen en wanneer de loonindexeringen geleidelijk de huidige daling van de totale koopkracht weer inhalen.”

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20