Belgische begroting kleurt nóg roder dan eerst gedacht

Een voorlopig rapport van het Monitoringcomité laat zien dat de Belgische begroting nog verder achteruit holt. Het begrotingstekort zou in 2029 46,6 miljard euro bedragen. Dat is meer dan eerder werd gerapporteerd.

In het nieuws: Tegen 2029 zal het begrotingstekort opgelopen zijn tot 46,6 miljard euro of 6,5 procent van het bbp.

  • Dat grotere tekort staat te lezen in een voorlopig rapport van het Monitoringcomité, wat De Standaard kon inlezen. Eerdere voorspellingen in maart gingen nog uit van een tekort van 44,7 miljard euro in 2029, wat 6,3 procent van het bbp zou zijn.
  • Het grootste deel van het tekort, namelijk 41,6 miljard euro, zou veroorzaakt worden door de federale overheid. De kosten van vergrijzing en de rentelasten op de overheidsschuld zullen in 2029 zwaarder wegen dan nu.
    • De regionale tekorten dalen dan weer, van 8,5 miljard euro in 2025 naar 4,9 miljard euro in 2029.
    • De schuldgraad stijgt mee, van 106,9 procent van het bbp nu naar 119 procent in 2029.
  • Voor federaal formateur Bart De Wever is het nog eens een extra alarmbel om zo snel mogelijk werk te maken van een regering met een begrotingsakkoord. De Europese Commissie verwacht tegen 20 september een verslag over hoe de regering denkt de strengere EU-doelstelling te halen. De regels van de EU stellen voorop dat het begrotingstekort niet hoger mag zijn dan 3 procent van het bbp.
  • Binnen de onderhandelende partijen bestaat er onenigheid over wat de beste aanpak is. Vooruit is te vinden voor extra vermogensbelastingen terwijl N-VA en MR willen besparen. Het Monitoringcomité geeft in zijn rapport geen advies mee hoe de begroting moet worden bijgesteld, dat zal de politiek zelf moeten uitzoeken. Tijdens een technische vergadering afgelopen vrijdag werd wel gesproken over een inspanning van 27,6 miljard euro voor de federale overheid gedurende deze regeerperiode.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.