België heeft besloten om noodhulp te sturen naar Nepal, dat in de greep is van een vernietigende golf van Covid-19. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Ons land zal via B-Fast, het noodhulpteam van de federale overheid, een miljoen chirurgische mondmaskers en 2.000 nasale zuurstofkatheters sturen naar het door corona geteisterde Himalayaland.
Het toegezonden materiaal zal in de komende dagen in de hoofdstad Kathmandu aankomen. ‘België wil zijn solidariteit betuigen met het Nepalese volk, die het zwaar te verduren heeft in deze Covid-crisis’, klinkt het.
De Nepalese ambassadeur in ons land Gahendra Rajbhandari reageerde meteen op Twitter: ‘Dank u België!!!!’.
Gezondheidszorg onder druk
In Nepal woedt momenteel een tweede coronagolf. Volgens de recentste cijfers zijn er dagelijks gemiddeld meer dan 4.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus en meer dan 100.000 actieve besmettingen. Volgens experts kunnen die cijfers hoger liggen omdat er weinig getest wordt. Al wekenlang is ongeveer 40 procent van de coronatests positief.
Door de pandemie staat de gezondheidszorg in Nepal zwaar onder druk. Er is een gebrek aan zuurstofflessen, beademingsapparatuur en bedden op de afdeling intensieve zorg. Uit gegevens van de Wereldbank blijkt dat Nepal in 2018 slechts 0,749 artsen per 1.000 inwoners telde.
China schiet te hulp
Ook de vaccinatiecampagne, die in januari van start ging, komt er traag op gang nu de belangrijkste leverancier, India, zelf met een vaccintekort kampt. Zo’n 7,3 procent van de Nepalese bevolking heeft een eerste prik gekregen en 2,4 procent is volledig gevaccineerd met een vaccin tegen Covid-19, volgens Our World in Data.
Buurland China beloofde vorige week dat het 1 miljoen vaccindosissen zal leveren aan Nepal om de pandemie in het land in te dammen. In maart schonk China ook al 800.000 dosissen van zijn Sinopharm-vaccin aan het Himalayaland.
(lb)