België geeft AstraZeneca-vaccin niet aan 55-plussers, Zwitserland keurt het af

Het is nu officieel: het AstraZeneca-vaccin wordt voorlopig niet toegediend aan mensen ouder dan 55. Er is te veel onzekerheid over de doeltreffendheid van het vaccin bij die leeftijdsgroep.

Dat heeft de taskforce vaccinatie – een vergadering van de verschillende ministers van Volksgezondheid en de experts – vanmorgen beslist. Er is nog te weinig wetenschappelijke data over de werkzaamheid bij de oudere bevolkingsgroepen, zo is de uitleg.

De vaccinstrategie wordt daarom lichtjes aangepast. Het vaccin dat ontwikkeld werd door AstraZeneca en de universiteit van Oxford zal voorbehouden worden voor zorgverleners, risicopatiënten en politie-agenten die actief zijn op het terrein. Aanvankelijk zullen enkel mensen uit die groepen, die tussen de 18 en de 55 jaar oud zijn, het Britse spuitje krijgen.

Oudere groepen worden ingeënt met het vaccin van Pfizer/BioNtech of Moderna.

België had 7,7 miljoen dosissen van het AstraZeneca-vaccin besteld. Op korte termijn kan het bedrijf echter maar 430.000 dosissen leveren. De eerste 80.000 spuitjes komen volgende week al aan. Zorgverleners uit de eerste lijn, en wzc- en ziekenhuispersoneel zouden er dus deze maand al mee ingeënt worden.

Europese lappendeken

Het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut zorgt op verschillende plaatsen voor kopzorgen in de vaccinatiestrategie, omdat er voor de hogere leeftijdsgroepen niet voldoende testgegevens zijn, en omdat het bedrijf minder levert dan voorzien.

Italië en Malta zijn net als wij het strengste binnen de EU, inwoners van 55 jaar en ouder krijgen het vaccin niet.

In Nederland heeft coronaminister Hugo de Jonge beslist om het Oxford-vaccin in eerste instantie te gebruiken voor ouderen tot 64 jaar, en voor het zorgpersoneel. De vaccinatiestrategie van Nederland stokt omdat onze buren sterk hadden ingezet het bedrijf dat het minste blijkt te kunnen leveren. Ook in Duitsland en Frankrijk volgen een gelijkaardige strategie.

In Zwitserland heeft de geneesmiddelenregulator het vaccin niet goedgekeurd voor gebruik. De waakhond concludeert dat hij het gebruik van het Oxford en AstraZeneca-vaccin op basis van de beschikbare onderzoeksgegevens niet kan toestaan. ‘Er zijn aanvullende gegevens over veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit nodig, en daarom zijn gegevens uit nieuwe studies nodig’, luidt het bij de Zwitsers.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.