België en Duitsland kunnen voortaan stroom met elkaar uitwisselen

Dankzij de hoogspanningsverbinding Alegro kan de netbeheerder Elia voortaan energie uit Duitsland importeren. Onze oosterburen kunnen via dezelfde weg stroom uit ons land halen. Dat meldt De Tijd.

Alegro is een Europese interconnectie met Duitsland over een afstand van 90 kilometer, waarvan 49 kilometer in België. Dankzij die verbinding is het voor Elia mogelijk om energie uit Duitsland te halen en omgekeerd. Het betreft een primeur in ons land want voor het eerst kan België rechtstreeks stroom invoeren uit Duitsland. Tot nu toe gebeurde dat via Nederland of Luxemburg.

‘De verbinding zal een transmissiecapaciteit van 1 gigawatt hebben, wat overeenkomt met één tiende van het gemiddelde energieverbruik in België’, aldus Elia.

Groene energie uit Duitsland

Interconnecties, zoals Alegro, bieden ons land tal van voordelen. Zo kunnen energieleveranciers bijvoorbeeld energie invoeren uit een ander land als de prijzen daar lager zijn. ‘De uitwisselingsmogelijkheden voor energie tussen Duitsland en België zullen de prijzen op de energiemarkt positief beïnvloeden’, aldus Elia.

Voorts heeft ons land toegang tot andere energiebronnen als een stroomtekort dreigt.

Wat de verbinding met Duitsland nog zo speciaal maakt, is het feit dat Duitsland de afgelopen jaren al fors heeft ingezet op groene energie. Zo put het land veel energie uit de winturbines aan de Baltische- en de Noordzee. De productie kan tijdens de piekmomenten zodanig hoog oplopen dat de Duitse hoogspanningslijnen de productie moeilijk verwerkt krijgen richting de industriële centra in het zuiden van Duitsland. Alegro kan dan soelaas brengen door een deel van die energie naar België af te leiden.

Elia verwacht dat de capaciteit van Alegro vanaf midden november beschikbaar wordt voor elektriciteitshandelaars.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20