België bouwde vorig jaar nog 368.695 auto’s

In België zijn het voorbije jaar nog 368.695 personenwagens gebouwd. Dat betekent een lichte daling tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers die het persbureau Belga heeft opgevraagd bij Volvo Cars Gent en Audi Brussels, de twee resterende autofabrieken die België nog telt.

Bij Volvo Gent werden vorig jaar 252.479 auto’s gebouwd. Dat betekende een daling met 4,5 procent tegenover het jaar voordien, toen echter wel een recordproductie was gemeld. Bij Audi Brussels werd een productie van 116.216 exemplaren geregistreerd. Dat betekende een stijging met 0,9 procent tegenover het jaar voordien.

Volvo Cars Gent heeft voor het derde jaar op rij een productie van meer dan 250.000 wagens laten optekenen. Dit jaar moet volgens de directie echter rekening worden gehouden met een transformatieperiode. De fabriek moet immers worden omgebouwd voor de komst van een platform voor nieuwe compacte modellen.

Onrust

Over drie jaar wil Volvo Cars zijn volledige gamma hebben vernieuwd. Op het platform zullen ook elektrische en hybride auto’s worden geproduceerd.

Bij Audi Brussels is er daarentegen voorlopig nog geen zekerheid over de toekomst. Dit jaar wordt gerekend op de bouw van 100.000 wagens, maar eind volgend jaar loopt in Brussel de productie van het model A1 af.

Er wordt daarna gerekend op een ander model, waarbij onder meer gewag gemaakt wordt van een elektrische terreinwagen, maar een definitieve bevestiging blijft uit. Audi Brussels zegt echter dat de medewerkers zich niet ongerust hoeven te maken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20