Belg verdient gemiddeld 3.558 euro

Het bruto maandloon van een voltijdse werknemer in België bedraagt gemiddeld 3.558 euro. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de statistiekdienst Statbel.

De cijfers zijn van 2017. In vergelijking met 2010 is het loon 15 procent gestegen, iets meer dan de inflatie in diezelfde periode. De analyse houdt geen rekening met uitzonderlijke premies als dertiende maand en extralegale voordelen.

Uit de cijfers blijkt ook dat verder studeren effectief loont. Masters verdienen gemiddeld 50 procent meer dan werknemers met andere diploma’s en iedereen met een hoger diploma ziet zijn loon sneller stijgen dan wie geen diploma heeft.

Top 5

Directeurs van grote ondernemingen zagen hun loon het snelste stijgen, met 21 procent in zeven jaar. Daarna volgen hotel- en restaurantmanagers met 20 procent. De top 5 wordt afgesloten door architecten met een loongroei van 17 procent. Bij ongeschoolde arbeiders komt dat maar op 7 procent.

De sector waar uw loon het snelste toeneemt is de IT-dienstverlening met een gemiddelde stijging van 21 procent. De sector met de minste loongroei is die van de gespecialiseerde bouwwerkzaamheden (10 procent).

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20