Na Belfius blaast nu ook BNP Paribas de kasbons nieuw leven in

BNP Paribas Fortis lanceert een kasbon met een looptijd van één jaar. De bank treedt daarmee in de voetsporen van concurrent Belfius. “We starten met een geleidelijke herintroductie van de kasbons en er zullen nieuwe emissies volgen in de loop van het jaar”, laat Hilde Junius, woordvoerder bij BNP Paribas Fortis, weten aan onze redactie.

In het nieuws: BNP Paribas brengt een eenjarige kasbon op de markt. De looptijd start op 1 juni.

  • De kasbon gaat gepaard met een coupon van 3 procent bruto. Na betaling van de roerende voorheffing (30%) hou je netto 2,1 procent over.
  • Wie geïnteresseerd is in de staatsbon van BNP Paribas Fortis kan vanaf vandaag intekenen. De emissieperiode loopt tot eind deze maand, maar kan vervroegd worden stopgezet. Intekenen kan vanaf 200 euro, volgens een document dat we konden inkijken.

Meerdere uitgiftes

Details: De grootbank plant nog meer uitgiftes dit jaar.

  • “We hebben vastgesteld dat door de gestegen rente sinds 2022 de vraag naar obligaties duidelijk is opgeveerd. Bij onze klanten noteerden we een duidelijke vraag naar eenvoudige en laagdrempelige producten zoals de kasbon”, laat Junius weten. “Op basis van deze interesse starten we met een geleidelijke herintroductie van de kasbons en zullen er nieuwe emissies volgen in de loop van het jaar.”
  • BNP Paribas Fortis zal later dit jaar bijvoorbeeld de kasbons ook kunnen gebruiken om het kapitaal dat vrijkomt nadat de eenjarige staatsbon, oftewel de Van Peteghem-bon, afloopt aan te trekken. De overheid kon zo vorig jaar bijna 22 miljard euro aan spaargeld aantrekken.
    • KBC heeft bijvoorbeeld al een plan klaar. Die bank biedt haar klanten momenteel de mogelijkheid aan om alvast een termijnrekening te openen, waarvan de looptijd start nadat de eenjarige staatsbon afloopt op 4 september.

Is kasbon BNP Paribas Fortis een concurrent voor de staatsbon?

Opgemerkt: De kasbon van BNP Paribas Fortis komt er net voor de uitgifte van de nieuwe staatsbons van de overheid. Die staat gepland voor 4 juni.

  • Een van die overheidsobligaties heeft – net zoals bij de voorgaande uitgifte – een looptijd van één jaar. We komen pas volgende week te weten welke coupon je zal krijgen, maar de kans is groot dat die zal schommelen rond 3,1 procent bruto.
    • Voorts zal het ook mogelijk zijn om je geld voor acht jaar toe te vertrouwen aan de overheid. De achtjarige staatsbon zal naar verwachting gepaard gaan met een coupon van om en bij de 2,8 procent bruto.

Vergeet niet: De kasbons vallen onder het depositogarantiestelsel.

  • Dat betekent dat je kapitaal tot 100.000 euro (per persoon en per bank) wordt beschermd wanneer de financiële instelling de boeken moet neerleggen. Een staatsbon is dan weer rechtstreeks gegarandeerd door de uitgevende overheid.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer