Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 07 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Beleggers stuwen nieuwe vaccinbelofte Novavax 30 procent hoger na miljardeninjectie door VS

Logo Business AM
Business

07/07/2020 | Kim Evenepoel | 4 min leestijd

Een laborante werkt aan een vaccin. - Isopix

Het Amerikaanse Novavax, een van de vele farmabedrijven die deelneemt aan de race naar een vaccin tegen het coronavirus, is een van de beleggersfavorieten en daar doet de Amerikaanse overheid nu een forse schep bovenop.

Wat is er aan de hand?

  • Wereldwijd zijn tientallen bedrijven koortsachtig op zoek naar een veilig en effectief vaccin tegen het coronavirus. Idealiter levert dat ook meerdere vaccins op, zodat we snel naar een globale inentingscampagne kunnen gaan.
  • Het is echter afwachten wie alle hokjes weet af te vinken en dus als winnaar uit die race geraakt. Een vaccin dat de gewenste immuniteit oplevert maar heel wat ongewenste bijwerkingen heeft, is uiteraard niet gewenst. En niemand heeft iets aan een veilig maar onwerkzaam vaccin.
  • Het is voor beleggers dan ook gokken geblazen over welk bedrijf de beste kaarten in handen heeft. Een goed voorbeeld is Moderna, dat bij het begin van de pandemie kon uitpakken met hoera-berichten over goede vooruitgang in zijn zoektocht en daardoor zijn beurskoers fors zag stijgen. De jongste tijd zijn die signalen echter heel wat minder hoopvol. En de beurskoers kreeg daardoor wat tikken, maar dat neemt niet weg dat een aandeel Moderna nog steeds zowat driemaal duurder is dan begin dit jaar.

Enter Novavax.

  • Een gelijkaardig verhaal bij Novavax. Dat bedrijf gaat al langer mee dan Moderna (33 jaar tegenover 9 bij Moderna) en kan dus in principe betere geloofsbrieven voorleggen.
  • Maar in de biotechsector valt of staat alles met het succes van een onderzoek naar een medicijn of vaccin. Novavax komt dan ook van ver. In januari, toen de coronapandemie nog een ver-wegverhaal in China leek te zijn, was een aandeel Novavax zo’n 4 dollar waard.
  • Maar het bedrijf zag meteen een kans om z’n expertise in vaccins aan het werk te zetten in de strijd tegen het coronavirus. En beleggers stapten mee in dat verhaal. Novavax zit intussen in een vrij gevorderde fase van het onderzoek, en intussen is een aandeel net geen 80 dollar waard, een vertwintigvoudiging dus.
Een vestiging van vaccinspecialist Novavax in Rockville, Maryland – Kristoffer Tripplaar/ Sipa

Het nieuws nu:

  • Novavax heeft zich verzekerd van maar liefst 1,6 miljard dollar uit het fonds ‘Operation Warp Speed’. Dat is een programma van de Amerikaanse overheid dat bedrijven steunt in de dure en risicovolle zoektocht naar een vaccin.
  • Wat doorgaans een proces is dat vlotjes 10 jaar tijd in beslag neemt, moet nu door de ernst van de pandemie in een tijdsbestek van maanden gebeuren. Met het risico dat alle (financiële) inspanningen voor niets zijn geweest wanneer het vaccin faalt.
  • Novavax zal het geld gebruiken voor de financiering van een cruciale fase 3-klinische studie, het opzetten van productie op grote schaal en het afleveren van 100 miljoen dosissen, ‘ten vroegste eind 2020’.
  • Beleggers gaan alvast uit hun dak. In de voorbeurshandel stijgt het aandeel meer dan 30 procent.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks