Beleggers blijven overtuigd dat de centrale banken binnenkort de rentes zullen verlagen

Ondanks enkele doemberichten van enkele experts doen de beurzen het momenteel vrij goed. Beleggers blijven ervan overtuigd dat er enkele renteverlagingen aan de horizon lonken. Nochtans blijven de voorzitters van de Fed en ECB waarschuwen dat de rentes nog een tijdje hoog moeten blijven om de inflatie duurzaam te temperen.

Waarom is dit belangrijk?

De Fed en de ECB zijn in 2022 begonnen met de rentes te verhogen. Sindsdien zijn die in een ongezien tempo fors gestegen. Nu zowel in de VS als de EU de inflatie aan het afzwakken is, hopen beleggers dat er snel een eind zal komen aan het verstrakkende geldbeleid.

Context: De beurzen hebben de voorbije maand goed gepresteerd.

  • De Bel20 won de afgelopen dertig dagen 5 procent en de Eurostoxx50 deed er 7,8 procent bij.
  • Aan de overkant van de Atlantische Oceaan klom de S&P500 tijdens diezelfde tijdspanne 4,6 procent en de Nasdaq 5,3 procent. De Dow Jones schoot 6 procent hoger. 
  • Beleggers blijven speculeren op een renteverlaging in de nabije toekomst. In oktober flirtte de Amerikaanse tienjaarsrente nog met de kaap van 5 procent. Vandaag is d
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer