Beleggers minder ongerust over Frankrijk

Beleggers minder ongerust over Frankrijk
Emmanuel Macron – Getty Images

Het beleggersvertrouwen in de Franse staatsfinanciën zit deze ochtend in de lift na de initiatieven tegen een parlementaire meerderheid voor het radicaal-rechtse Rassemblement National (RN).

In het nieuws: Het Frans-Duitse renteverschil, een barometer voor het wantrouwen in Franse staatsobligaties, zakt deze ochtend met 4,9 procent, tot 65 basispunten. Hoe groter de rentekloof met referentieland Duitsland, hoe groter het wantrouwen in Frans staatspapier. Maar die kloof slinkt dus, wat betekent dat het beleggersvertrouwen in Frankrijk stijgt. Het gaat om een eerste reactie op de jongste politieke ontwikkelingen.

Meer context: Circa 220 kandidaten hebben zich teruggetrokken uit de tweede ronde voor de parlementaire verkiezingen, zo bleek gisteravond bij de deadline voor zulke beslissingen. Het betreft vooral kandidaten van de linkse alliantie Nouveau Front Populaire en van het kamp rond de Franse president Emmanuel Macron. Door hun eigen kandidatuur te schrappen, hopen ze dat kiezersgroepen zich verenigen om de kandidaat van het radicaal-rechtse RN te blokkeren.

Ter herinnering: Na de eerste stemronde van afgelopen zondag, die puur procentueel overtuigend gewonnen werd door het RN, zijn er nog maar 56 van de 577 zetels toegekend.

  • De 501 overige zetels staat dus nog op het spel bij de tweede ronde komende zondag.
  • Mocht het RN de absolute meerderheid van het parlement inpalmen, dan komt Macron als president in een lastig parket te zitten. De frontvorming van gisteravond maakt dat scenario minder waarschijnlijk.
  • De meeste waarnemers verwachten nu een parlement met drie grote blokken als uitkomst, evenwel zonder absolute meerderheid voor het RN. Ook dat resultaat zou de armslag van Macron beperken, maar niet in dezelfde mate als een door het RN gedomineerd parlement.

Spread

Uitgezoomd: Een renteverschil, of spread, van 66 basispunten ligt ver verwijderd van de kritische drempel van 80 basispunten, die op 14 juni nog overschreden werd.

  • Maar het is wel nog steeds beduidend hoger dan de 45 basispunten kort na de Europese verkiezingen van 9 juni, ook al gewonnen door het RN. Het was toen dat een voortvarende Macron besliste om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven.
  • Volgens sommige analisten wordt een Frans-Duitse spread van 60 à 65 basispunten het nieuwe normaal op middellange termijn, mede ingegeven door de twijfels rond de houdbaarheid van de Franse staatsfinanciën.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.