Frankrijk: Extreemrechtse Rassemblement National wint eerste ronde vervroegde parlementsverkiezingen, maar wat nu?

Het extreemrechtse Rassemblement National (RN) van boegbeeld Marine Le Pen en lijsttrekker Jordan Bardella heeft de eerste ronde van de vervroegde parlementsverkiezingen gewonnen in Frankrijk. RN behaalde bijna 33,2 procent van de stemmen. Daarna volgde het linkse Nouveau Front Populaire (NFP) haalt 28,1 procent, terwijl Renaissance van president Emmanuel Macron en premier Gabriel Attal het moet stellen met 20,8 procent.

De context: De gok van Emmanuel Macron heeft fout uitgepakt. De Franse president ontbond na de rampzalige Europese verkiezingen van 9 juni de regering en riep vervroegde parlementsverkiezingen uit. Velen noemen die keuze nu al “de grootste blunder in de recente Franse geschiedenis”.

Het nieuws: In de eerste ronde van die parlementsverkiezingen zondag scoorde Rassemblement National zelfs nog beter dan tijdens de recente Europese verkiezingen. De partij kwam uit op 33,2 procent. Belangrijk hierbij is wel dat het gaat om de eerste ronde. Alleen kandidaten die in hun district meer dan 50 procent haalden, zijn rechtstreeks verkozen. In andere districten nemen de overgebleven kandidaten – die minimum 12,5 procent haalden – het opnieuw tegen elkaar op op zondag 7 juli.

Samenwerking tussen Renaissance en NFP?

De analyse: De Franse parlementsverkiezingen lijken uit de draaien op een strijd tussen drie blokken.

  • Aan de ene kant is er uiteraard het extreemrechtse Rassemblement National. Zij komen samen met enkele onafhankelijke kandidaten van Les Républicains op als het kartel Union de l’extrême droite (UXD).
  • Daarnaast is er het Nouveau Front Populaire (NFP). Dat is een samenwerking tussen heel wat linkse en groene partijen met als gezicht Jean-Luc Mélenchon.
  • Tot slot is er ook nog het Renaissance van Emmanuel Macron. Zij komen op in het kartel Ensemble pour la République (ENS) met kleinere partijen zoals Mouvement démocrate en Horizons.

Volgens de huidige prognoses zal het Rassemblement National met zijn bondgenoten niet aan een absolute meerderheid raken. Om te voorkomen dat dat doemscenario zondag toch werkelijkheid wordt, heeft de NFP beslist om in de tweede ronde niet op te komen in districten waar ze momenteel het derde meest stemmen hebben. Zo heeft het ENS daar meer kans om RN te verslaan. Binnen Renaissance wordt er gesproken om hetzelfde te doen.

  • Als Rassemblement National geen absolute meerderheid haalt, zijn de twee andere blokken tot elkaar veroordeeld om een Franse regering te vormen. Aangezien er enorme sociaal-economische verschillen zijn tussen beide blokken dreigt het een enorm moeilijke regeringsonderhandeling te worden met veel onzekerheid voor Frankrijk.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.