Je wilt beleggen in aandelen, maar twijfelt nog of je zelf aandelen wilt kopen of beleggen via een fonds? Wij helpen jou graag bij die keuze door alle voor- en nadelen op een rij te zetten. Ook vertellen we jou in dit artikel waar je zeker op moet letten.
Wat zijn aandelen?
Wanneer een bedrijf nood heeft aan geld, kan men ervoor kiezen om aandelen uit te geven. Koop je een aandeel, dan word je mede-eigenaar van dat bedrijf. Heb je meer aandelen van een bedrijf, dan is je zeggenschap in een bedrijf ook groter. Bijvoorbeeld: als je 15 procent van het totaal aantal aandelen van een bedrijf bezit, ben je ook voor 15 procent eigenaar. Als aandeelhouder deel je mee in de eventuele winst van een bedrijf en heb je recht op inspraak tijdens een aandeelhoudersvergadering.
Een aandeel heeft geen vaste waarde. Het is volledig afhankelijk van de winst(verwachting) van een bedrijf. Uiteraard geldt dat een aandeel duurder is als de winstverwachting hoger ligt. Omdat de meeste aandelen beursgenoteerd zijn, kan de waarde dagelijks veranderen.
Risicovolle belegging
Aandelen zijn risicokapitaal. Als aandeelhouder deel je namelijk niet enkel mee in de winst van een onderneming, maar ook in het verlies. Is het bedrijf waarvan je aandelen kocht verlieslatend, dan zakken de aandelen in waarde. Dat is overigens niet het enige (grote) risico aan aandelen. Bij een faillissement sta je als aandeelhouder helemaal achteraan in de rij met schuldeisers. De kans is bij een faillissement dan ook erg groot dat je niets meer van je geld terugziet.
Waarom beleggen in aandelen?
Tegenover dat grote risico, staat de kans op een hoog rendement. Hoger dan bij elke andere vorm van beleggen. Informeer voordat je een aandeel koopt wel steeds bij het bedrijf wat ze willen doen met hun winst, het zogenaamde dividendbeleid. Bepaalde bedrijven keren een groot deel van hun winst uit. De aandelen van zo’n bedrijf noemen we ‘rendementsaandelen’. Andere bedrijven keren geen of slechts een klein deel dividend uit. Zij zetten bijvoorbeeld hun winst opzij om er investeringen of bedrijfsovernames mee te financieren. Als de activiteiten van een onderneming uitbreiden of het vermogen groeit, dan stijgt het aandeel in waarde. Dergelijke aandelen noemt men ‘groeiaandelen’.
Daarom kan je op beleggen in aandelen rechtstreeks rendement hebben – een dividend – of onrechtstreeks rendement als je jouw aandeel doorverkoopt en daar een meerwaarde op behaalt. Let wel: op een dividend betaal je roerende voorheffing. Verkoop je jouw aandelen tegen een meerwaarde, dan ben je als particulier vrijgesteld van belasting. Lijd je verlies, dan mag je dat niet in mindering brengen.
Risico’s beperken
Beleggen doe je enkel met geld dat je kunt missen voor lange tijd. Een beleggingshorizon zou minimaal vijf en liever nog (meer dan) tien jaar moeten zijn. Op die manier kan je profiteren van een potentieel hoog rendement als het goed gaat, maar eveneens een crisis uitzitten als het tegenvalt. Kies daarom ook voor gespreid instappen. In plaats van in één keer een groot bedrag in te zetten, beleg je elke maand een klein bedrag.
Bovendien is het belangrijk om jouw portefeuille divers te houden. Wanneer je investeert in verschillende bedrijven, sectoren en bij voorkeur zelfs landen, dan verminder je jouw risico aanzienlijk. Het is ook erg verstandig om niet alleen in aandelen te beleggen, maar daarnaast bijvoorbeeld ook in obligaties te investeren.
Wat is een beleggingsfonds?
Bij een beleggingsfonds stoppen individuele spaarders hun geld samen in een ‘spaarpot’. Dat verzamelde geld wordt beheerd door een fondsbeheerder. Hij belegt het verzamelde geld in aandelen, obligaties, rekeningen en/of andere types beleggingen. Als je deelneemt aan een beleggingsfonds, dan krijg je daarvoor een deelbewijs.
Wanneer je belegt in een fonds, dan kies je meestal wat er gebeurt met de opbrengsten van de obligaties en aandelen waarin het fonds belegt. Er zijn twee keuzes:
- Uitkeren: hierbij keert het fonds zijn opbrengsten uit. Als je een inkomen wilt genereren uit de opbrengst van je beleggingen, dan is dat wellicht de interessantste oplossing. Kies in dat geval voor fondsen met uitkering of distributie van opbrengsten.
- Herbeleggen: hierbij herbelegt het fonds zijn opbrengsten. Die kunnen op hun beurt winst genereren. Op termijn kan dat een mooie extra opleveren. Wil je dat? Kies dan voor fondsen met kapitalisatie van opbrengsten.
Waarom kiezen voor een beleggingsfonds in plaats van aandelen?
Ook als je slechts toegang koopt tot één fonds, heb je een uitgebreide beleggingsportefeuille. Een beleggingsfonds kiest namelijk positie in enkele tientallen tot zelfs duizenden aandelen. Op die manier loop je veel minder risico dan dat je slechts één of enkele aandelen in portefeuille hebt. Daarnaast beleggen fondsbeheerders niet alleen in aandelen, maar bijvoorbeeld ook in minder risicogevoelige obligaties. Wil je dat voor elkaar krijgen met individuele aandelen en obligaties, dan zou je voor erg veel geld moeten beleggen.
Groter bereik
Als kleine of startende belegger kan je meestal moeilijk intekenen op de meest interessante obligaties. Daar moet je immers vaak voor grote bedragen (denk aan minimaal 50.000 euro) intekenen. Omdat een fondsbeheerder beschikt over heel andere bedragen – het is het geld van veel beleggers – heeft die die optie wel. Zo kan je daarvan profiteren, zonder erg hoge bedragen in te leggen.
Het kost veel minder tijd
Als je zelf belegt, dan moet je ook de financiële markt goed leren kennen én in de gaten houden. Wanneer je kiest voor een beleggingsfonds, kan je rekenen op de expertise van de beheerder en een gespecialiseerd beheerdersteam. Zij bestuderen en analyseren de bedrijven waarin het fonds belegt grondig. Ook sturen ze bij waar en wanneer dat nodig is.
Waarvoor kies je nu het best?
Als beginnend belegger is het waarschijnlijk verstandiger om te beleggen via een fonds. Je geniet een grotere diversificatie, waardoor je meer kans hebt op een mooi rendement op lange termijn. Je hoeft zelf ook de beurzen niet in de gaten te houden en jezelf niet compleet in te lezen over beleggen.
Beschik je over een goed gediversifieerde portefeuille? En heb je ondertussen al een goed zicht op het reilen en zeilen van beleggen? Dan kan je, om extra rendement te boeken, in individuele aandelen beleggen. Gebruik daarvoor wel maximaal 25 procent van jouw vermogen. Kies bij voorkeur ook aandelen die bovengemiddeld presteren, zodat het zeker zin heeft. Het rendement is potentieel een stuk hoger wanneer je zelf belegt, maar natuurlijk is het risico op verliezen evenredig groter.