De abortus-kwestie blijft nazinderen in de Wetstraat, omdat ze pijnlijk blootlegt hoe weinig de Vivaldi-voorzitters onderling praten. Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi heeft naar eigen zeggen wél gesproken met PS-voorzitter Paul Magnette, maar die laat niet in z’n kaarten kijken.
- Het zit niet bepaald lekker, tussen cd&v en Vooruit. Een koele ontmoeting in de foyer van de VRT tussen voorzitters Sammy Mahdi (cd&v) en Melissa Depraetere (Vooruit) en een bits debat aan de tafels van de Zevende Dag, waarbij Tom Ongena (Open Vld) wat probeerde te sussen, maar tegelijk ook duidelijk maakte: “Wij gaan geen tapijtenhandel organiseren”.
- Het voorstel van cd&v om de maximumtermijn te beperken tot 14 weken én ook de bedenktijd in te korten van zes tot twee dagen, lijkt daarmee geen enkele kans te maken: zowel liberalen als socialisten zijn hierover heel principieel. De experten hebben in hun rapport van aanbevelingen unaniem 18 weken als termijn bepaald, en dat is waar de paarse partijen voor gaan. Niets minder.
- De kans dat het er nog deze legislatuur komt, door cd&v te negeren en met de andere Vivaldi-partijen een meerderheid te maken en het te stemmen, is nihil: er is altijd de noodrem van een nieuw amendement en een advies aan de Raad van State, waar cd&v kan aan gaan trekken. Daarvoor moeten ze dan wel langs bij N-VA en Vlaams Belang, maar die leverden in 2020, toen er nog geen Vivaldi-regering was, daarvoor ook al de nodige stemmen.
- De erg harde discussie legde meteen wel bloot hoe pover de menselijke relaties zijn tussen de voorzitters van Vivaldi onderling. Mahdi maakte duidelijk dat hij zowel Vooruit als Open Vld niet nodig achtte, hij had naar eigen zeggen overleg gepleegd met Paul Magnette (PS), zo liet hij uitschijnen in de televisiestudio, en “de nodige garanties gehad binnen de meerderheid”, dat er niet zou gestemd worden. Bij de PS wil men niets kwijt daarover.
- Feit is dat het een wetsvoorstel is van de Franstalige socialisten, dat al het verst staat in het Parlementaire proces: het zijn dus Magnette en co, die finaal nog iets zouden moeten indienen, als ze het tot een stemming willen laten komen. Maar de PS laat niet in de kaarten kijken.
- Het zelfvertrouwen van Mahdi komt voor een groot deel uit zijn recente deal met Les Engagés van Maxime Prévot. Die zitten in de lift in Franstalig België, en worden het hof gemaakt door iedereen om straks in coalities te komen. Prévot en Mahdi hebben zich aan elkaar geklonken, om zo tactisch een voordeel aan de federale onderhandelingstafel te hebben.
- Alleen: uitgerekend in het dossier van abortus, net zoals in dat van migratie, zitten Les Engagés wel helemaal niet op de ‘harde’ lijn van cd&v. Zij willen ook een ruimere versoepeling.
- Zo lijkt de vraag niet te worden wat er met abortus gebeurt voor de verkiezingen, maar wél erna. In een lange periode van lopende zaken, die algemeen verwacht wordt, vormt de Kamer een poel van veel vrije elektronen. Als zich dan een meerderheid aftekent, die er deze legislatuur ook al was, wordt dat vervelend voor Mahdi, en mogelijk zelfs een splijtzwam met Prévot en zijn club. Daar zullen de anderen gretig op kunnen inspelen, nadat de zaak zo verzuurde afgelopen weekend.