Belastingvrijstelling op komst voor prijzengeld bij “uitzonderlijke sportieve, culturele of wetenschappelijke prestaties”

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem werkt aan een fiscaal kader voor winstpremies en prijzengeld die topsporters, kunstenaars of wetenschappers ontvangen bij het winnen van een prestigieuze prijs, zoals een medaille op een kampioenschap.

De directe aanleiding is de discussie rond een mogelijke Belgische belasting van onder meer de Olympische kampioenen van Tokio 2020: gymnaste Nina Derwael, zevenkampster Nafi Thiam en de herenhockeyploeg Red Lions. Derwael en Thiam kregen van de Nationale Loterij een premie van elk 50.000 euro voor hun gouden plak, de Red Lions ontvingen 12.500 euro per persoon.

Omdat Japan geen belasting heft op die Olympische premies, dreigt een Belgische belasting van bijna 50 procent. Dat zien velen als een blamage voor sporters die een internationaal uithangbord zijn voor ons land.

“Het verdrag met Japan bepaalt dat een inkomen dat in Japan wordt verdiend – hier de Olympische Spelen in Tokyo – ook eerst door Japan mag worden belast. Dat is een standaardpraktijk die voortvloeit uit de OESO-richtlijnen inzake belastingverdragen”, legt Van Peteghem uit in een persbericht. “Japan kiest er echter voor om de winstpremies niet te belasten. Net daarom valt het inkomen automatisch onder het Belgisch belastingsysteem, aangezien we een dubbele niet-belasting willen vermijden. Dit geldt voor élke Belg die een inkomen verdient in Japan, sporter of geen sporter.”

Nieuw fiscaal kader

Om discussies in de toekomst te vermijden, kondigt de minister aan dat hij werkt aan een nieuw fiscaal kader. Dat moet bepalen wanneer een prestatie uitzonderlijk genoeg is om van een belastingvrijstelling te genieten. De nieuwe regeling moet “een duurzame oplossing en geen eenmalige fix” zijn en streven naar “rechtlijnigheid en rechtvaardigheid”.

De vrijstellingen zullen niet alleen van toepassing zijn op sporters, maar ook op de culturele wereld – zoals auteurs of filmmakers – en wetenschappers. “Een Olympische medaille in Tokyo of de Nobelprijs in Oslo. Uitzonderlijke prestaties in sport, cultuur en wetenschap moeten een gelijke fiscale behandeling krijgen”, zegt Van Peteghem via Twitter.

Als de regeling er op tijd komt, kunnen Derwael en co misschien nog van de vrijstelling genieten. (mah)

Lees ook: Het salaris van de wonderbaarlijke Nina Derwael bedraagt 0,06 procent van het loon van Kevin De Bruyne: stelt niemand daar vragen bij?

Meer