Belangrijke verschuiving bij de Federal Reserve kan einde van soepel monetair beleid versnellen

De Fed zal tijdens de vergadering in december waarschijnlijk besluiten om het tempo van de afbouw van haar stimulusprogramma te verdubbelen tot 30 miljard dollar per maand. Dat blijkt uit opmerkingen die functionarissen van de koepel van Amerikaanse centrale banken maakten tegenover de Amerikaanse zakenzender CNBC. Ook zouden de eerste besprekingen kunnen starten over wanneer de rente volgend jaar moet worden verhoogd, en met hoeveel.

Waarom is dit belangrijk?

De Fed heeft vorige maand beslist om het opkoopbeleid, waarbij ze maandelijks schuldpapier koopt, af te zwakken met 15 miljard dollar per maand. Dat is volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) niet snel genoeg. De organisatie riep recent op om een versnelling hoger te schakelen.

Inflatie groter punt van bezorgdheid dan coronavirus

Fed-voorzitter Jerome Powell liet vorige week nog weten het idee van een snellere afbouw van het stimulusprogramma te steunen. Opmerkelijk was ook dat hij zei dat de grootste bezorgdheid bij een nieuwe golf van het coronavirus of een nieuwe variant, de inflatie was.

  • De economische gegevens van november speelden een grote rol bij de toonverschuiving van de Fed. De consumentenprijsindex (CPI) liet een hogere en meer wijdverspreide inflatie zien. Dat versterkte de bezorgdheid over hoe ook hogere huizenprijzen de CPI in de komende maanden nog zouden kunnen opdrijven.
  • Het banenrapport van november liet een sterke groei van de lonen zien, maar weinig nieuwe werknemers op de arbeidsmarkt. De vooruitgang in december, met een voorspelde groei van de beroepsbevolking van ongeveer 600.000, leek weinig te veranderen aan de vooruitzichten voor een krappe arbeidsmarkt.
  • Na een zwak derde kwartaal ziet het er intussen naar uit dat de economie weer aantrekt. Dat doet voor de Fed de vraag rijzen of de economie behoefte heeft aan een voortgezet stimulusbeleid en de nul renteverhogingen tegen de zomer van 2022.

De Fed verwacht nog steeds dat de inflatie volgend jaar zal dalen, maar Powell gaf aan dat de centrale bank daar niet alles op wil verwedden. “Bijna alle analisten verwachten dat de inflatie in de tweede helft van volgend jaar significant zal dalen”, zei hij tegen de Wall Street Journal. “Het punt is dat we niet kunnen doen alsof we daar zeker van zijn.”

Rente

Het hoofd van de centrale bank gaf in een verklaring geen signalen dat de doelstelling van twee renteverhogingen volgend jaar een verkeerde interpretatie was door de markten.

Powell en de Fed hebben laten zien dat ze de markten ten minste enkele maanden voorlooptijd zullen geven voor een beleidswijziging. “Dus als de Fed maximale flexibiliteit wil om de rente te verhogen, moeten de discussies over hoe hoog en hoe snel spoedig beginnen, zelfs al bij de vergadering in december”, meent CNBC.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20