Belangrijke gaspijplijn tussen VK en België stilgelegd: “Gevolgen voor Belgische markt zouden beperkt moeten zijn”

De gasstromen door een onderzeese pijplijn tussen het Belgische Zeebrugge en het Britse Bacton, werden vandaag stilgelegd.

Waarom is dit belangrijk?

Nu de kritieke winterperiode – het seizoen van de energiekrapte - nadert, is de stillegging van weer een gaspijplijn niet bepaald geruststellend nieuws.

De ‘Interconnector’-pijpleiding, die het VK met het continent verbindt, is stilgezet wegens een probleem met het filtratiesysteem in de terminal van Bacton. Dat meldt Interconnector UK, de Engelse onderneming die de pijplijn en twee terminals runt.

Seizoen van de energiekrapte

Stof en modder verstopten geruime tijd de filters van de Interconnector, die aardgas van het Verenigd Koninkrijk naar Europa (en in de omgekeerde richting) stuurt. Hierdoor zouden de stromen al meerdere malen zijn geblokkeerd.

  • Vandaag had de infrastructuur 205.350 MWh gas van Zeebrugge naar Bacton moeten vervoeren.
  • Elk jaar wordt via de Interconnector 20 miljard kubieke meter gas naar België vervoerd en 25,5 miljard kubieke meter in de andere richting.
  • De gasleiding is voor iets meer dan 76 procent eigendom van het Belgische gasnetbedrijf Fluxys Group.

“Duidelijker beeld morgen”

“Het is op dit ogenblik moeilijk om de gevolgen van deze stillegging te bepalen, aangezien wij nog geen zicht hebben op hoelang zij zal duren. De Interconnector ondervindt nu al enkele maanden problemen met de filtratie, en vandaag is besloten hem stil te leggen om de situatie verder te onderzoeken tot morgen 6 uur. Tegen die tijd zullen wij een duidelijker beeld hebben”, verklaart Fluxys-woordvoerder Laurent Remy tegenover de Franstalige zakenkrant L’Echo.

“Dagelijks gaat er ongeveer 600 GWh gas door de pijpleiding, hoofdzakelijk om Duitsland en Nederland te bevoorraden. De gevolgen voor de Belgische markt zouden beperkt moeten zijn”, voegt hij eraan toe.

Verontreiniging

Interconnector zegt dit jaar al grote hoeveelheden vuil te hebben verwijderd uit de filters waar het gas doorheen gaat. Dat schrijft het in een document dat online is geplaatst, en waarover nieuwssite Bloomberg gisteren berichtte.

Wegens deze verstoppingen is de gasstroom door de leiding dit jaar tot nu toe 24 keer ingeperkt of stilgelegd. Dat terwijl de filters normaal slechts twee keer per jaar vervangen hoeven te worden. De filters vingen in totaal 450 kilogram aan vuil en 250 liter aan vloeistoffen op. Het puin dat dit jaar de filters heeft geblokkeerd, bevatte gevaarlijke en giftige stoffen.

Verontreiniging is overigens niet ongewoon voor gaspijpleidingen. Maar de hoeveelheid vervuilend materiaal is sterk gestegen naarmate de stromen naar het Europese continent zijn opgeschroefd.

‘Doordat er nu hogere debieten door Interconnector lopen, zien we dat onzuiverheden in het net zich verplaatst hebben’, zegt Laurent Remy tegen De Tijd. “Die onzuiverheden, zoals stof, komen toe via het Britse net van National Grid. We gaan de situatie verder onderzoeken.”

De beperkingen hebben de gasverladers al ongeveer 270 miljoen pond (323 miljoen euro) gekost, aldus Interconnector.

“Groot-Brittannië zal importen uit België en Nederland nodig hebben”

De Britten hebben dit jaar een recordhoeveelheid gas naar het continent uitgevoerd nu ladingen vloeibaar aardgas (lng) bij hun terminals aankomen. Dat gas wordt na aankomst via twee leidingen naar ons land en Nederland gestuurd. Het VK heeft namelijk niet voldoende capaciteit om de brandstof voor de winter op te slaan.

Verwacht wordt wel dat de stromen in de winter de omgekeerde beweging maken (van het vasteland naar Engeland), schrijft Bloomberg.

Gazprom

Voor het eerst in lange tijd komt eens een andere (Europese) gasleiding in het nieuws dan het omstreden Nord Stream 1, van het Russische staatsbedrijf Gazprom.

Dat het Kremlin meerdere malen de gasleveringen door deze pijplijn, die van Rusland naar Duitsland loopt, heeft gereduceerd, wordt gezien als één van de grootste aanjagers van de energiecrisis op ons continent.

(ns)

Meer