Belangrijke economische barometer wijst op sterker dan verwacht Europees herstel

Er zijn verdere aanwijzingen dat de economie in de eurozone stabiliseert na de scherpe daling van de productie in maart en april door de lockdownmaatregelen. 

Volgens cijfers die het gerenommeerde marktonderzoeksbureau IHS Markit dinsdag naar buiten bracht, herstelde de aankoopmanagersindex (PMI) zich tot 47,5 in juni, komende van slechts 31,9 in mei. 

Belangrijke indicator

Dat cijfer is een belangrijke graadmeter van de economische activiteit. De index geeft een beeld van de industrie en de dienstensector in de eurozone. Hij wordt samengesteld op basis van de bevraging van inkopers in grote bedrijven. Ze worden bevraagd over onder meer productie, nieuwe bestellingen, exportbestellingen, werkgelegenheid, levertijden en voorraden.

Alles boven de 50 punten wijst op economische groei, alles onder de 50 punten wijst op een krimp van de economie.

Lager tempo

Hoewel het cijfer voor de volledige eurozone nog steeds wijst op een krimp, gebeurt het dus aan een veel lager tempo dan enkele weken geleden. De PMI’s van Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben trouwens de magische grens van 50 al bereikt. Het zakelijk vertrouwen en de projecties voor de productie zijn er de afgelopen maand dus sterk op vooruitgegaan

Europese aandelenmarkten tankten daarop vertrouwen en fietsten naar hun hoogste peil in twee weken: de Duitse DAX steeg met 2,5 procent en de Stoxx600 met 1,5 procent. De Brusselse beurs staat op het moment van schrijven 1,3 procent in het groen. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20