Euro-industrie kruipt traag uit diep dal

De industriële activiteit in de eurozone toonde voorzichtige tekenen van herstel in mei, vergeleken met de maand ervoor.

De productie in de industrie verbetert maar blijft wel zwak. De aankoopmanagersindex (PMI), een belangrijke graadmeter van de economische activiteit, steeg van 33,4 in april naar 39,4 in mei.

De index geeft een beeld van de industrie en de dienstensector in de eurozone. Hij wordt samengesteld op basis van de bevraging van inkopers in grote bedrijven. Gevraagd wordt naar productie, nieuwe bestellingen, exportbestellingen, werkgelegenheid, levertijden, voorraden etc.

Alles boven de 50 punten wijst op economische groei. Alles onder de 50 punten wijst op een krimp van de economie.

De cijfers werden maandag gepubliceerd door het marktonderzoeksbedrijf IHS Markit.

De economie van de eurozone is dus ook volgens deze maatstaf op weg naar een stevige recessie. Chris Williamson, de hoofdeconoom van IHS Markit denkt wel dat de industriële activiteit ‘een boost kan krijgen’, wanneer meer maatregelen gaan opgeheven worden in de komende maanden.

De industrie in Duitsland ging het hardst achteruit door de coronacrisis. De Italiaanse industriële activiteit was minder gekrompen dan analisten aanvankelijk verwachten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20