Bel20 sterkste daler op bloedrode Europese beursvloer

Het ging de Europese beurzen niet af woensdag. Corona en dreigementen van de VS duwden alles in het rood. De Bel20 zakte met 3,8 procent het diepst.

Er was bij de slotbel bijna geen groen aandeel te bespeuren in Europa. De sterkste daler is het Duitse betaalbedrijf Wirecard, dat er dinsdag nog 20 procent bij deed.

In de Brusselse Bel20 is de staalgroep Aperam de pineut met een daling van 5,9 procent. Op de brede Belgische beurs kon de chipmaker Melexis wel profiteren van een koopadvies. Het aandeel deed er 4 procent bij, als een van de weinigen.

Toerisme

Net als in de VS gingen toeristische aandelen stevig onderuit. De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa deed er 4,6 procent af en de Amerikaanse cruiserederij Carnival, die ook in Londen noteert, eindigt 12,4 procent in het rood. Woensdag raakte bekend dat er bij Lufthansa’s dochtermaatschappij Brussels Airlines een akkoord is over de herstructurering.

Nog in Frankfurt ging Volkswagen 4,8 procent lager. De autoproducent toont opnieuw interesse in zijn vroegere dochter Europcar.

Corona-opflakkeringen

Het negatieve sentiment op de beurzen heeft twee oorzaken: enerzijds zit de schrik er opnieuw goed in nu zowel in de VS als in Duitsland nieuwe corona-uitbraken werden vastgesteld de laatste dagen. In Duitsland moest enkele dagen geleden een vleesfabriek gesloten worden omdat 1.331 mensen besmet waren geraakt met het coronavirus.

Anderzijds dreigt de Amerikaanse president Donald Trump met heffingen op Europese producten ter vergelding van het eventuele inreisverbod. De maatregelen tussen de VS en Europa vliegen al een tijd over en weer sinds de VS Europa beschuldigde van illegale staatssteun aan de vliegtuigbouwer Airbus. De spanningen worden steeds meer opgedreven en beleggers nemen een voorschot op een nieuwe handelsoorlog.

De brede Europese index EuroStoxx50 ging 3 procent onderuit.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20