Beantwoordt Heleen Mees aan het profiel van de gemiddelde vrouwelijke stalker?

De affaire Heleen Mees houdt naast Nederland ook de financiële wereld in haar ban. Naarmate de dagen vorderen komen steeds meer eigenaardigheden aan het licht. Deze in New York verblijvende topeconoom werd vorige week gearresteerd nadat bleek dat ze twee jaar lang haar landgenoot en Citigroup chief economist Willem Buiter (63) en diens familie had gestalkt.

Mees en Buiter zouden een tijd een relatie hebben gehad, maar toen die ten einde liep raakte Mees door haar voormalige geliefde geobsedeerd. De voorbije 2 jaar stuurde ze Buiter meer dan 1.000 mails, inclusief naaktfoto’s van zichzelf en andere vrouwen, maar ook van dode vogels.

Sinds de zaak vorige week losbarstte werd Mees uit haar gevangenschap verlost door een lokale weldoener, toen bleek dat ze zelf geen 5.000 dollar kon ophoesten om de borgsom te betalen die haar uit de gevangenis van Rikers Island zou bevrijden. Verder blijkt dat Mees niet aan haar proefstuk toe was. Mees heet oorspronkelijk Nijkamp en onder die naam stalkte ze een eerste ex-geliefde toen ze op het ministerie van Financiën in Den Haag werkte. Ze kreeg een relatie met een gehuwde wethouder van die stad. Toen die de relatie verbrak was er een aanklacht nodig om haar bij hem vandaan te houden.

Volgens Het Parool is de affaire tussen Heleen Mees en Willem Buiter de reden geweest dat niet Buiter, maar Klaas Knot tot opvolger werd benoemd van Nout Wellink bij de Nederlandsche Bank (DNB). Buiter was torenhoog favoriet, maar de DNB wilde absoluut geen econoom aan het hoofd met een, wat een insider toen noemde, ‘gestoorde heks’ om zich heen.

Drie onderzoekers van de Universiteit van San Diego Californië bestudeerden in 2011 het gedrag van 143 vrouwelijke stalkers en stelden aan de hand van hun bevindingen een profiel van een gemiddelde vrouwelijke stalker op.

1.De typische vrouwelijke stalker is een alleenstaande of gescheiden vrouw van in de dertig met een psychiatrische diagnose, meestal voor  stemmingsstoornissen.
2. Ze achtervolgt vooral mannelijke kennissen, vreemden of beroemdheden, eerder dan een voormalige geliefde.
3. Vergeleken met mannelijke stalkers hebben vrouwelijke stalkers minder vaak een crimineel verleden en zijn ze aanzienlijk minder geweldadig en bedreigend.
4. Hun achtervolgingsgedrag beperkt zich niet tot de onmiddellijke nabijheid en ook hun communicatie is minder kwaadaardig dan die van mannelijke stalkers.
5. De gemiddelde stalking duurt 17 maanden, doch twee maanden komt het meest voor.
6. 50% van de vrouwelijke stalkers hervalt in zijn stalkgedrag en dat amper één dag nadat de politie of een wetsdienaar is tussengekomen.
7. Wanneer het slachtoffer een geliefde of een kennis is, verhoogt samen met het geweld ook de frequentie van de bedreigingen en dat bij zowat alle mogelijke profielen van vrouwelijke stalkers. 
8. De gevaarlijkste groep vrouwelijke stalkers was degene die eerder een intieme relatie had gehad met het slachtoffer. Het gros van deze slachtoffers kreeg te maken met bedreigingen en fysiek geweld.
9. De minst gevaarlijke groep waren de vrouwelijke stalkers die beroemdheden achternazitten.

Meer