Barbados verkiest eerste president ooit

Het Caraïbische eiland Barbados maakt zich op om een republiek te worden en heeft daarbij haar eerste president in de geschiedenis, Sandra Mason, verkozen.

De 72-jarige Sandra Mason zal op 30 november worden beëdigd. Ze is naast de eerste president van het land ook de eerste vrouw die zitting heeft in het hof van beroep van Barbados en is sinds 2018 gouverneur-generaal.

De historische verkiezing kwam er na een gezamenlijke zitting van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat op woensdag. De stemming was een “beslissend moment” voor de natie volgens premier Mia Mottley.

Ex-kolonie

Barbados telt 285.000 inwoners en is een van de meest dichtst bevolkte en welvarendste Caraïbische eilanden. De economie was ooit sterk afhankelijk van de suikerexport, maar is nu gediversifieerd naar toerisme en financiën.

De regering zei dat “de tijd gekomen was” voor Barbados, een voormalige Britse kolonie, om “ons koloniale verleden volledig achter ons te laten”. Die verandering was al in 1998 aanbevolen door een grondwetsherziening.

Barbados zal niet de eerste ex-kolonie in het Caraïbisch gebied zijn die een republiek wordt. Guyana nam die stap in 1970, minder dan vier jaar nadat het onafhankelijk was geworden van het Verenigd Koninkrijk. Trinidad en Tobago volgden in 1976 en Dominica in 1978.

55 jaar onafhankelijk

Sandra Mason zal in november haar functie van staatshoofd bekleden wanneer Barbados haar 55-jarige onafhankelijkheid viert.

“De tijd is gekomen om ons koloniale verleden voorgoed achter ons te laten”, zo sprak Sandra Mason een jaar geleden bij de opening van het parlementaire jaar.

Meer
Mijn Volglijst

Amerikaanse dienstensector groeit minder hard - Markit

03/12/2021 14:49

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse dienstensector is in november minder hard gegroeid dan in de maand ervoor, maar de vertraging viel mee. Dit bleek vrijdag uit definitieve cijfers van Markit Economics.

De inkoopmanagersindex daalde van 58,7 in oktober naar 58,0 in november. Een voorlopig cijfer wees eerder op een index van 57,0.

Eerder deze week werd bekend dat de Amerikaanse industrie in november ook minder hard is gegroeid. De inkoopmanagerindex daalde licht, van 58,4 naar 58,3.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20