Bankieren wordt opnieuw duurder: deze banken verhogen binnenkort de kosten

Een bankautomaat in België – Isopix (c) PPE/Beijersbergen

In 2020 hebben veel banken al enkele tariefverhogingen voor dit jaar aangekondigd. Nu pakken ook KBC en Europabank uit met een aantal wijzigingen.

Het begin van het nieuwe jaar is traditioneel een periode waarin heel wat banken de tarieven aanpassen. Veel van de wijzigingen die in het najaar van 2020 zijn aangekondigd zijn inmiddels van kracht. Ondertussen hebben ook KBC en Europabank aangekondigd dat er een aantal verandering op til zijn voor dit jaar.

Zichtrekening wordt duurder

De opvallendste wijzigingen zien we bij de grootbank KBC. Die verhoogt om te beginnen vanaf 1 april de maandelijkse bijdrage voor de KBC-Plusrekening van 2,5 naar 3,25 euro. Dat is een stijging van 30 procent.

Woordvoerster Viviane Huybrecht laat aan Belga weten dat de vorige prijsverhoging al dateert van september 2019 (toen van 2 naar 2,5 euro per maand), en dat het tarief daarvoor vijf jaar onveranderd was gebleven. ‘Wij investeren voortdurend in digitalisering en beveiliging, en moeten steeds complexere en sneller wijzigende reglementering opvolgen’, klinkt het. ‘In vergelijking met de concurrenten rekenen we een correcte marktconforme prijs aan.’

Geen papieren uittreksels meer

Vanaf 1 april zal het ook niet meer mogelijk zijn om uittreksel af te drukken in het kantoor. Volgens de grootbank kozen de jongste twee jaar meer dan 100.000 klanten ervoor om hun rekeninguittreksels niet meer af te drukken in de lobby.

Klanten die alsnog papieren uittreksel willen, kunnen die per post ontvangen. Afhankelijk van de frequentie betaalt de klant daar maandelijks 2,5 euro (maandelijkse verzending) of 25 euro (dagelijkse verzending) voor. Nu is dat nog respectievelijk 1,7 en 15 euro per maand voor zichtrekeningen en gratis voor spaarrekeningen.

Wijzigingen bij Europabank

Ook Europabank wijzigt aan de tarieven. De bank verhoogt het prijskaartje van haar zichtrekeningen. Voor nieuwe rekeningen gaat het hogere tarief meteen in, voor bestaande rekeningen is dat vanaf 1 maart 2021.

Het Eco-pakket blijft gratis, maar de maximale kost wordt opgetrokken van 96 naar 108 euro per jaar. Dat is hetgeen de klant jaarlijks maximaal moet betalen voor verrichtingen die niet tot het pakket behoren.

De maandelijkse bijdrage voor het Comfort-pakket stijgt van van 3 euro naar 3,50 euro en de maximale kostprijs op jaarbasis van 84 euro naar 96 euro. tot slot verhoogt de bank de maandelijkse bijdrage voor het Pro-pakket van 6 naar 7 euro.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Ondanks de annulering van Het Autosalon zijn er veel banken die de rente op de autoleningen hebben verlaagd.