Opmerkelijke tendens nu de rentes stijgen: banken halen oude spaarboekjes van onder het stof

Opmerkelijke tendens nu de rentes stijgen: banken halen oude spaarboekjes van onder het stof
Johan Thijs, CEO KBC – Getty Images

Door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) verhogen de banken de spaarrentes. Sommige spelers grijpen ook naar spaarboekjes waarvan ze de commercialisering hadden stopgezet. Maken de zogenaamde spaarabonnementen een comeback?

Waarom is dit belangrijk?

Verschillende banken hebben de afgelopen maanden de rente verhoogd. Vanaf morgen telt ons land zelfs negen spaarboekjes die minstens 1 procent in het laatje brengen. De banken kunnen hun spaarders een royalere vergoeding geven omdat ze zelf een hogere rente krijgen wanneer ze geld stallen bij de nationale centrale banken. De Europese Centrale Bank heeft de rente dit jaar al met 250 basispunten opgetrokken.

In het nieuws: Verschillende banken breiden hun spaaraanbod uit als reactie op de stijgende rentes. Sommige spelers grijpen daarbij naar vertrouwde formules.

  • Nadat Triodos Bank in 2020 de gereglementeerde spaarboekjes omtoverde tot niet-gereglementeerde renteloze varianten, komt die bank op haar stappen terug. Vanaf maart zal het opnieuw mogelijk zijn om een traditioneel spaarboekje te openen. De rente zal 0,6 procent bedragen.
  • Belfius lanceert begin volgend jaar dan weer de nieuwe spaarrekening Fidelity. Al moeten we “nieuw” met een korrel zout nemen. Volgens gegevens van de vergelijkingssite Spaargids.be bood de bank tot 2019 een rekening aan die bijna exact dezelfden naam had, zijnde Belfius Fidelity Savings Account.
  • Ook KBC, CBC en KBC Brussels halen met Start2Save en Start2Save4 enkele vertrouwde spaarproducten van onder het stof. De commercialisering van die producten werd in 2017 stopgezet.

Comeback spaarabonnement

Details: Voornamelijk de terugkeer van de spaarformules van KBC is opmerkelijk.

  • Start2Save en Start2Save4 zijn zogenaamde spaarabonnementen. Dat zijn spaarformules die je aanzetten om maandelijks te sparen. Er geldt doorgaans een limiet op hoeveel je per maand kunt sparen. Bij de twee spaarboekjes van KBC komt het maandelijkse plafondbedrag uit op 500 euro.
  • De spaarabonnementen waren enkele jaren geleden een laatste poging van verschillende banken om hun spaarders alsnog een hogere spaarvergoeding te geven, terwijl de rentes daalden door het soepele geldbeleid van de ECB.
    • Door het maandelijkse spaarbedrag te plafonneren, konden ze voorkomen dat de deposito’s op die spaarboekjes (met een hogere rente) fors toenamen.
  • De monetaire instelling bleef de rentes weliswaar verlagen. Zo pakte de ECB in 2014 uit met een negatieve depositorente (-0,1 procent). De daaropvolgende jaren zakte die verder tot -0,5 procent. Daardoor zagen de banken zich genoodzaakt om komaf te maken met die spaarabonnementen. Bij de grootbanken kon je de afgelopen jaren enkel een spaarboekje met een rente van 0,11 procent, het absolute minimum voor gereglementeerde spaarrekeningen, openen.
  • Intussen bedraagt de depositorente 2 procent, waardoor de banken opnieuw een vergoeding krijgen op het kapitaal dat ze parkeren bij de nationale centrale banken. Kans is dus groot dat er nog meer renteverhogingen onze richting uitkomen. En wie weet, halen de andere (groot)banken ook de spaarabonnementen opnieuw van onder het stof.

(lb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.