Axa test betalen met bitcoin uit: breekt cryptomunt door in klassieke financiële wereld?

De klanten van Axa Zwitserland kunnen vanaf deze maand betalen met bitcoin. ‘Omdat almaar meer klanten alternatieve betaalmogelijkheden willen’, zegt de verzekeraar.

Wat? Verzekeraar AXA Zwitserland maakt het voor klanten mogelijk om vanaf deze maand sommige facturen te betalen in bitcoin. De betaling loopt via de app Inapay. Wegens de Zwitserse regelgeving is de betaaloptie wel beperkt tot schadeverzekeringen, zoals de autopolis of de brandverzekering. Voor levensverzekeringen zijn betalingen in bitcoin niet mogelijk.

Waarom dit van belang is. Traditionele financiële spelers en hun regelgevers staan terughoudend tegenover de aanvaarding van cryptomunten. Dat een divisie van een financiële multinational als Axa, dat in België zowel een bank als een verzekeraar runt, toch met bitcoin aan de slag gaat, is een teken dat de klassieke financiële wereld toch met de cryptomunt rekening houdt. De verklaring is niet ver te zoeken: uit klantenonderzoek van Axa Zwitserland blijkt dat een derde van de ondervraagden (tussen 18 en 55 jaar) cryptomunten in portefeuille had of erin geïnteresseerd was. Het nieuwe betaalaanbod is dus een antwoord op nieuwe gewoonten bij de klanten, al is het wel de vraag of zij bitcoin niet eerder als belegging dan als betaalmiddel beschouwen.

Maar nog geen echte doorbraak. Axa blijft wel erg voorzichtig. Zo zullen de bitcoins nooit op de eigen balans terechtkomen, omdat de cryptobroker Bitcoin Suisse een tussenschakel vormt en de bitcoins onmiddellijk omzet in Zwitserse frank. Axa ontvangt dus gewoon Zwitserse frank en stelt zich dus niet bloot aan de koersschommelingen van bitcoin. Voor de klanten zijn er daardoor kosten aan verbonden. Bitcoin Suisse rekent de klant een commissie van 1,75 procent aan voor de wissel van bitcoin naar Zwitserse frank.

Axa gaat daarmee minder ver dan Tesla. De e-autobouwer, die recent op zijn Amerikaanse website een betaalknop voor bitcoin introduceerde, gaat bitcoinbetalingen niet omzetten naar klassieke munten als dollar of euro. Voor Teslabaas Elon Musk is bitcoin een minstens even goede ‘container’ van waarde. Maar die stap is Axa, wellicht ook omwille van de regelgeving voor financiële spelers, vooralsnog niet bereid te nemen.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20