Belastingen betalen in bitcoin? Miami maakt het mogelijk

Stadsmedewerkers uitbetalen in bitcoin of belastingen innen in de cryptomunt. Het moet straks allemaal kunnen voor Francis Suarez, de burgemeester van Miami. Zijn ambitie: van Miami de meest ‘cryptoforward’ stad van de Verenigde Staten maken.

Suarez kreeg deze week politieke steun om op drie manieren bitcoin te integreren in het financieel beheer van Miami, dat ongeveer 470.000 inwoners telt:

  • het mogelijk maken voor werknemers van de stad om een percentage van hun salaris in bitcoin uitbetaald te krijgen
  • betalingen door inwoners in bitcoin toelaten, bijvoorbeeld voor belastingen
  • bitcoin als belegging aanhouden in de stadsfinanciën, zoals Tesla dat recentelijk aankondigde voor zijn balans

Suarez beklemtoont dat hij niet zomaar mee op de bitcoin-hype van de voorbije maanden springt, maar de ontwikkelingen rond blockchain en bitcoin al jaren op de voet volgt.

Stedenstrijd om de cryptobedrijven

Als Republikein en aanhanger van conservatief economisch beleid vindt hij het geweldig dat het maximale aantal bitcoins wiskundig begrensd is tot 21 miljoen stuks. Dat maakt overvloedige geldcreatie, wat kan leiden tot hoge inflatie, onmogelijk. Wat ongetwijfeld ook meespeelt: Suarez hoopt dat cryptobedrijven voor Miami kiezen als ze een nieuw hoofdkwartier zoeken. Zo nodigde hij recentelijk de beroemde Winklevoss-tweeling uit.

Maar er duikt concurrentie op. Andrew Yang, die een gooi doet naar het burgemeesterschap van New York, wil van The Big Apple een ‘cryptohub’ maken, zo maakte de voormalig presidentskandidaat gisteren bekend.

Lees ook: Bitcoin verovert stek in beleggingswereld, maar gaan we er ook mee betalen?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20