Avalanche (AVAX) ziet stevige rally: is de cryptomunt binnenkort groot genoeg om Ethereum uit te dagen?

Ondanks een moeilijke start voor crypto dit jaar, noteert Ethereum-rivaal Avalanche een forse tweecijferige koersstijging.

AVAX, de hoofdmunt van het Avalanche-netwerk, heeft dit jaar een enorme opmars gemaakt. Het gedecentraliseerde blockchainplatform is ontworpen om sneller en goedkoper te zijn dan Ethereum en gebruikt bovendien een (relatief) milieuvriendelijk systeem om transacties te valideren, namelijk proof of stake (meer daarover hier). Op een bepaald moment was AVAX de tiende meest waardevolle cryptomunt ter wereld.

Het begin van 2022 betekende echter een serieuze stap achteruit voor de waarde van de cryptomarkt. Ook Avalanche dook enkele weken in het rood nadat beleggers massaal hun crypto dumpten. De afgelopen maand heeft AVAX zo’n 30 procent van zijn marktwaarde verloren.

De aanleiding tot die paniekreactie was de aankondiging van de Amerikaanse Federal Reserve dat het weldra zijn soepele geldbeleid (en dus de stimuluspakketten waarop privébeleggers vorig jaar steunden) zal afbouwen.

Rally van 12 procent op een week

Zondagochtend noteerde de cryptomunt van Avalanche echter een zevendaagse stijging van 12 procent. Op het moment van schrijven is die rally teruggedrongen naar zo’n 9 procent. De koersstijging in de laatste 24 uur komt neer op iets meer dan 1 procent. Een AVAX-munt kost momenteel 70 dollar, ofwel 62,7 euro.

Dat is nog steeds een opvallende koersstijging. Ter vergelijking: de prijzen van Bitcoin en Ethereum, de twee grootste cryptomunten volgens marktkapitalisatie, stegen de afgelopen week met respectievelijk 6,6 en 5 procent.

Eén simpele reden: een enorme vraag naar AVAX

Maar hoe komt het dat beleggers kiezen voor Avalanche als cryptomunt om nu in te beleggen? Volgens analyse van cryptosite Coin Bureau heeft het netwerk van Avalanche het potentieel om de concurrentie met het dominante DeFi-platform Ethereum aan te gaan en zelfs een top vijf cryptomunt volgens marktwaarde te worden. Momenteel is Avalanche de twaalfde grootste digitale munt.

Coin Bureau-gastheer “Guy” zou in een analyse gezegd hebben dat Avalanche zeker een plaatsje binnen de top vijf kan bemachtigen. “Avalanche blijft in een duidelijke opwaartse trend zitten, ondanks de enorme cryptomarktdip, door één simpele reden en dat is de vraag (naar AVAX-munten, red.)”, zei “Guy”.

De cryptoanalist wierp ten slotte nog op dat Avalanche maandelijks een half miljoen actieve gebruikers aanhoudt. Ook het dagelijkse transactievolume zou een enorme opmars kennen. 

“De verbazingwekkende adoptie van Avalanche is wellicht te danken aan het feit dat Binance en Coinbase (twee cryptobeurzen, red.) rechtstreekse opnames en stortingen met de cryptomunt mogelijk maken. Dit maakt Avalanche zeer toegankelijk voor de gemiddelde cryptobelegger. […] Als het zo doorgaat, kan Avalanche groot genoeg worden om Ethereum uit te dagen”, besluit “Guy”.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.