Waarom het beste moment om Bitcoin te kopen gepasseerd is

De koers van cryptomunt Bitcoin herstelde deze week van het laagste punt op zes maanden tijd. Experts voorspellen nog steeds een enorme prijsstijging in de komende jaren. Hoe komt dat?

Financiële markten doorstaan de afgelopen dagen bijzonder volatiele tijden. Het geldbeleid van de Amerikaanse Federal Reserve lijkt af te stevenen op een eerste renteverhoging om de inflatie aan te pakken. Dat zou vrijwel onmiddellijk een einde maken aan de gulle stimuluspakketten in de Verenigde Staten. Daardoor zullen privébeleggers wellicht heel wat minder geld in de beurs pompen, maar ook in cryptomunten.

Die digitale valuta, waar de laatste jaren eerder in geïnvesteerd wordt als een soort digitale activa, kregen vorige week dan ook serieuze klappen. Bitcoin, de grootste cryptomunt ter wereld volgens marktkapitalisatie, verloor de afgelopen dagen bijna de helft van zijn marktwaarde tegenover de laatste all-time-high van bijna 69.000 dollar. Ook Ether, de tweede grootste cryptomunt, verloor zo goed als de helft van zijn marktwaarde tegenover een all-time-high.

Maar terwijl critici en sceptici klaarstonden om Bitcoin voor de zoveelste keer dood te verklaren (vooral goudlakei Peter Schiff werkte de afgelopen dagen in overdrive op Twitter om de cryptomunt de grond in te boren), kleurde de cryptomarkt vanaf dinsdag opnieuw groen. Zo zag de koers van Bitcoin die dag een stijging van 9 procent. Cryptomunt Solana zag een rally van zeker 12 procent. 

Op het moment van schrijven, noteert Bitcoin opnieuw een forse koersstijging van 4 procent aan zo’n 37.600 dollar per stuk. Daarmee is het wekelijks verlies teruggedrongen van 20 naar 9 procent.

Het “buy the dip”-moment vinden, blijft moeilijk

Verschillende experts waarschuwden dat er, ondanks de panische angst op de markt, wel heel wat beleggers zijn die zoeken naar een “prijsvloer” om cryptomunten in afslag op te kopen. Cryptojournalist Colin Wu deelde zondag een enquête van de Chinese cryptogemeenschap waarin bleek dat de meeste beleggers Bitcoin onder een koersniveau van 30.000 dollar zouden kopen. Ethereum zou vooral onder de prijs van 1.500 dollar gekocht worden.

Cryptobeleggers verwachtten dus een lagere prijsvloer dan uiteindelijk behaald werd (het absolute dieptepunt kwam neer op 33.200 dollar), waardoor andere investeerders (die meer risico’s nemen) mogelijk besloten om aan een iets hogere prijs te kopen.

Meer dan 1 miljoen dollar per stuk tegen 2030

Ondertussen gonst het weer van de stierse voorspellingen op de cryptomarkt. Zo orakelde Ark Invest-belegger Cathie Wood woensdag dat Bitcoin tegen 2026 een koersniveau van zeker 500.000 dollar kan behalen. Tegen 2030 zou de cryptomunt meer dan een miljoen dollar per stuk waard kunnen zijn.

“Hoe kan dat ooit het geval zijn?”, zullen verschillende cryptoberen zich allicht luidop afvragen. “De marktkapitalisatie van Bitcoin is nog maar een fractie van de wereldwijde activa en zal waarschijnlijk toenemen naarmate meer landen het als wettig betaalmiddel gaan gebruiken”, legt Ark-analist Yassine Elmandjra uit in een rapport dat de vermogensbeheerder dinsdag vrijgaf.

In dat rapport staat bovendien nog meer stiers nieuws dat onder de radar vliegt: Het cumulatieve transactievolume van Bitcoin is vorig jaar met 463 procent gestegen en het jaarlijkse afwikkelingsvolume van de cryptomunt heeft het jaarlijkse betalingsvolume van Visa overtroffen.

(kg)

Meer