Autodesigner Pininfarina wordt constructeur van elektrische hypercars

De Italiaanse ontwerper Pininfarina heeft zichzelf een gigantische faam bezorgd in de wereld van het autodesign, maar gaat nu ook zelf wagens bouwen. Dat heeft Mahindra & Mahindra, het Indiase moederbedrijf van Pininfarina, aangekondigd.

Automobili Pininfarina viert eind dit decennium zijn negentigste verjaardag en voor die gelegenheid zal het Italiaanse bedrijf een elektrische hypercar op de markt brengen. Aangekondigd werd dat de nieuwe activiteit van Pininfarina zal worden gevestigd, maar over een concrete locatie zou nog geen beslissing zijn genomen. Mahindra & Mahindra verwierf enkele jaren gelegen een belang van 76 procent in Pininfarina.

Ervaring uit Formule E

Mahindra & Mahindra wijst erop dat bij de ontwikkeling van de elektrische wagen gebruik zal kunnen worden gemaakt van de ervaring die de groep tot nu toe in de Formule E heeft opgedaan. Pininfarina zette twee jaar geleden bovendien al zijn eerste stappen op de markt van de elektrische supercars. De Italiaanse ontwerper presenteerde toen een auto op brandstofcellen, gevoed door waterstof.

Aangekondigd werd dat er tien exemplaren zouden worden gemaakt en tegen een prijs van 2,5 miljoen dollar te koop zouden worden aangeboden. Sindsdien is van het project echter niets meer vernomen.  

Michael Perschke, topman van Pininfarina, benadrukte dat de nieuwe wagen met een volle batterij een afstand van 500 kilometer zal kunnen afleggen. Volgens waarnemers zal deelektrische krachtbron de wagen bovendien toelaten om vanuit stilstand in minder dan twee seconden een snelheid van 100 kilometer per uur te realiseren.

Gezinswagen

Daarmee kan de creatie van Pininfarina worden vergeleken met de tweede generatie van de Tesla Roadster, die een gelijkaardige versnelling in 1,9 seconde zou laten optekenen.

Daarnaast zei Perschke dat Pininfarina tevens werkt aan de ontwikkeling van een elektrische suv-gezinswagen, die ongeveer 150.000 euro zou kosten. De nieuwe autobouwer wordt een zelfstandig bedrijf, dat echter wel door Pininfarina gecontroleerd zal blijven.

Pininfarina, op het einde van de negentiende eeuw in Turijn opgericht door Battista Farina, is vooral gekend als ontwerper van een groot aantal modellen van Ferrari, maar werkte ook voor andere klanten.

Onder meer andere Italiaanse constructeurs zoals Fiat, Lancia, Alfa Romeo en Maserati waren belangrijke opdrachtgevers, maar ook werden opdrachten uitgevoerd voor buitenlandse autobouwers zoals Rolls-Royce, Peugeot, Chevrolet, Jaguar, BMW en Ford.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20