Iconisch Italiaans automerk Pininfarina in Indische handen

De Italiaanse autodesigner Pininfarina wordt overgenomen door de Indiase groep Mahindra. In ruil voor een bedrag van 25,3 miljoen euro krijgt Mahindra een belang van 76 procent in Pininfarina, dat tot nu toe in handen was van de holding Pincar, gecontroleerd door een consortium van banken. De Indiase groep gaat ook een overnamebod doen op de resterende aandelen.

Pininfarina is verantwoordelijk voor het design van een aantal beroemde automodellen. Het Italiaanse bedrijf zou in de toekomst ook design-opdrachten voor Mahindra uitvoeren.

Pininfarina werd vijfentachtig jaar geleden door Battista Pinin Farina opgericht en is één van de iconen van de Italiaanse autobouw geworden. Onder meer een aantal van de beroemdste modellen van exclusieve Italiaanse automerken zoals Ferrari, Alfa Romeo en Maserati werden door Pininfarina getekend.

Financiële moeilijkheden

De Italiaanse designer werkte echter ook voor buitenlandse constructeurs zoals Peugeot of Rolls Royce, maar was ook actief in andere sectoren, zoals openbaar vervoer, luchtvaart, architectuur en industrieel design. Het bedrijf ontwierp recent nog een biertap voor AB InBev.

Sinds de eeuwwisseling is Pininfarina echter in financiële moeilijkheden terecht gekomen. Steeds meer autobouwers beslissen om het design aan eigen afdelingen toe te vertrouwen en niet langer op externe partijen beroep te doen.

Mahindra heeft beloofd 20 miljoen euro te investeren in de Italiaanse designer en wijst erop dat Pininfarina als een onafhankelijke entiteit zal blijven opereren. Paolo Pininfarina blijft ook topman van het bedrijf. Bovendien werd een bedrag van 114,5 miljoen euro gereserveerd voor de uitbetaling van de crediteurs van Pininfarina. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20