Autobouwer McLaren houdt voet bij stuk: bedrijf is niet te koop

De Britse autobouwer McLaren heeft gesprekken over een mogelijke samenwerking met de Duitse constructeur Audi gevoerd, maar staat niet te koop. Dat heeft Zak Brown, topman van McLaren Racing, nogmaals gezegd in een reactie op de berichten dat Audi en Porsche, twee dochtermerken van de VW Group, in de Formule 1 hun opwachting zullen maken.

Er werd rond de eventuele intrede van Audi in Formule 1 al langer in de richting van McLaren gewezen. In maart werd gemeld dat de Duitse autobouwer bereid was een bedrag van ongeveer 500 miljoen euro te investeren om de Britse constructeur over te nemen. McLaren heeft immers een raceteam dat in de Formule 1 uitkomt, maar hield de boot af.

Overnamebod

Volgens een aantal bronnen zou Audi later het overnamebod tot 650 miljoen euro hebben opgetrokken, maar ook dit zou het standpunt van McLaren niet hebben kunnen bijsturen. Sommige bronnen beweren dat McLaren het overnamebod nog verder wil opdrijven. In Duitse media werd recent nog gemeld dat de gesprekken tussen beide partijen in een vergevorderd stadium verkeerden.

Zak Brown heeft echter nogmaals duidelijk beklemtoond dat de Britse constructeur in geen geval te koop staat. “Er is geen enkele intentie om het eigenaarschap van McLaren te veranderen”, verklaarde Brown. “De huidige aandeelhouders hebben hun engagement tegenover McLaren duidelijk laten blijken. Er zijn inderdaad gesprekken met Audi gevoerd, maar McLaren benadrukt dat er van een verkoop geen sprake kan zijn.”

Financiële injectie

Brown wees daarbij ook op de injectie van 185 miljoen dollar door investeerder MSP Capital Sports, waardoor de Britse constructeur zich van een grotere financiële reserve kon verzekeren. “Commercieel laat McLaren bovendien goede prestaties optekenen en het moreel binnen het team staat op een hoog niveau”, wierp Brown nog op.

“Er is dan ook geen enkele interesse om tot een verkoop over te gaan. Andreas Seidl, teamverantwoordelijke van McLaren Racing, moet beslissen over de motor die hij in onze racewagens wil hebben, maar gesprekken over een verkoop van McLaren zullen geen enkel resultaat opleveren.”

Een andere vorm van samenwerking tussen McLaren en Audi werd door Brown niet expliciet afgewezen, maar de Duitse groep zou nu naar andere mogelijkheden zoeken om in de Formule 1 te stappen. Er zouden momenteel daarover gesprekken worden gevoerd met Alfa Romeo (Sauber) en Williams.

Die teams hebben momenteel Ferrari en Mercedes als motorenleverancier. Williams wordt bovendien geleid door Jost Capito, een voormalig hoofd van Volkswagen Motorsport. Ook Aston Martin zou volgens sommige waarnemers eventueel een partner voor Audi in de Formule 1 kunnen worden.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20