McLaren genoemd als nieuw dochtermerk van Duitse constructeur Audi

De Duitse autofabrikant Audi wordt de nieuwe eigenaar van de Britse McLaren Group. Dat heeft de nieuwssite Autocar gemeld. Dankzij de operatie zou de toekomst van McLaren, fabrikant van supercars, veilig zijn gesteld. Door de overname zou anderzijds ook de wereld van de Formule 1 zich voor Audi openen.

Er deden al langer geruchten de ronde dat Audi mogelijk interesse in McLaren zou hebben. De Britse constructeur ontkent echter de overname. Opgemerkt wordt daarbij dat er bij McLaren geen enkele wijziging in de eigendomsstructuur heeft plaatsgevonden.

Wel wordt aangegeven dat er voortdurend met andere partijen gesprekken over mogelijke samenwerkingen, ook met andere autobouwers, worden gevoerd.

Financiële druk

“Een verkoop aan Audi zou de toekomst van McLaren, dat al geruime tijd onder bijzonder zware financiële druk staat, garanderen”, verduidelijkt Autocar. “Ondanks een belangrijke kapitaalinjectie eind vorig jaar blijft McLaren met grote financiële moeilijkheden geconfronteerd.”

McLaren leed vorig jaar nog een operationeel verlies van 222,9 miljoen pond (261,6 miljoen euro). De Britse constructeur zag zich verplicht 1.200 arbeidsplaatsen te schrappen. Om zich financieel te versterken had McLaren eerder ook al zijn beroemde hoofdkwartier in de Britse stad Woking verkocht en daarna weer opnieuw gehuurd.

Door de overname van McLaren zou Audi een tweede constructeur van luxe sportwagens onder zich krijgen. Ook de Italiaanse constructeur Lamborghini wordt immers door Audi – zelf onderdeel van de Volkswagen Group – gecontroleerd.

Door de transactie zou het niet uitgesloten zijn dat wagens van McLaren in de toekomst door motoren van Audi worden aangedreven.

De divisie McLaren Applied, die zich specialiseert in elektrische aandrijfsystemen, blijft echter in ieder geval buiten een eventuele transactie. Die afdeling werd immers in augustus verkocht aan investeerder Greybull.

Porsche

McLaren beschikt anderzijds over een wedstrijddivisie die in de Formule 1 actief is. Dit zou interessante mogelijkheden bieden voor Volkswagen, dat de voorbije periode duidelijke tekenen van interesse in de competitie heeft laten blijken.

De Duitse groep was al actief betrokken bij de specificaties van de nieuwe motoren die midden dit decennium in de Formule 1 moeten worden geïntroduceerd. Met de instap in een bestaand raceteam zou Volkswagen bij de introductie in de Formule 1 belangrijke voordelen naar zich kunnen toetrekken. Het zou immers niet langer nodig zijn om zelf een volledig nieuw team uit te bouwen.

Ook Porsche, een zustermerk van Audi, heeft al interesse in de Formule 1 getoond. Dat heeft Thomas Laudenbach, directeur van Porsche Motorsport, duidelijk laten blijken. Waarnemers zeggen evenwel dat een instap van Audi in McLaren voor Porsche helemaal geen beletsel hoeft te zijn om zelf in de Formule 1 een aanwezigheid uit te bouwen.

Dat zou volgens hen wellicht kunnen gebeuren als motorenleverancier van een bestaand raceteam. Red Bull wordt daarbij algemeen bestempeld als de meest waarschijnlijke optie.

Ook BMW zou volgens een aantal bronnen belangstelling hebben getoond om McLaren over te nemen. Er zouden volgens hen volgende maand daarover gesprekken op het programma hebben gestaan tussen BMW en Mumtalakat, het staatsinvesteringsfonds van Bahrein, dat momenteel een belang van 42 procent heeft in McLaren.

In tegenstelling tot Audi zou BMW echter geen interesse hebben in de racedivisie van de Britse constructeur, maar louter de sportwagendivisie McLaren Automotive op het oog hebben gehad. BMW zou in een reactie echter eveneens hebben ontkend een overname van McLaren overwogen te hebben.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20