Australië sluit nieuwe lockdowns uit, ondanks toename Omikron-gevallen

Australië mag “de zware hand van de overheid” niet meer inzetten; de autoriteiten moeten stoppen met het on hold zetten van de levens van mensen door coronalockdowns. Dat zei premier Scott Morrison vandaag, nu de dagelijkse besmettingen in het land omhoogschieten naar een nieuw pandemisch hoogtepunt.

Waarom is dit belangrijk?

Australië hanteerde een van de meest hardvochtige zero covid-beleidsstrategieën in de westerse wereld. Zo werd in augustus in miljoenenstad Sydney zelfs het leger ingezet om de quarantaineregels te handhaven.

Een stijging van het aantal Covid-19-gevallen heeft de voorbije dagen alle records gebroken down under. De toename werd aangewakkerd door de meer overdraagbare Omikron-variant. Maar Australisch premier Scott Morrison benadrukt dat het beperken van de verspreiding van het virus neerkomt op persoonlijke verantwoordelijkheid. Dat bericht zakensite CNBC.

“We moeten de zware hand van de overheid achter ons laten en Australiërs als volwassenen behandelen”, zei Morrison tegen verslaggevers. Hij drong er bij de autoriteiten op aan om af te stappen van “een cultuur van mandaten” als het gaat om maskers en regels om sociale afstand te bewaren.

“We gaan niet terug naar lockdowns. We gaan verder om met dit virus te leven met gezond verstand en verantwoordelijkheid.”

Weer opengegaan

Strenge lockdowns en regels voor social distancing hebben Australië geholpen om het aantal gevallen van Covid-19 relatief laag te houden: ongeveer 260.000 gevallen in totaal en 2.154 sterfgevallen. Maar het grootste deel van het land is de laatste weken weer opengegaan na hogere inentingen, ondanks de dreiging van de Omikron-variant.

De autoriteiten streven er nu naar de inentingen op te voeren. Zo dringt Morrison er bij de deelstaten op aan honderden inentingscentra te heropenen. Deze centra waren gesloten nadat de vraag was afgenomen toen het aantal dubbele doses bij mensen boven de 16 jaar tot 80 procent was gestegen.

Aantal ziekenhuisopnames lager dan tijdens Delta-golf

Ondanks de snelle verspreiding van de Omikron-variant, zei federaal minister van Volksgezondheid Greg Hunt dat “slechts een fractie” van die gevallen in ziekenhuizen terechtkwam. Het aantal mensen in ziekenhuizen is aan het stijgen, maar blijft veel lager dan tijdens de Delta-golf.

Dinsdag werden in Australië ongeveer 4.600 gevallen gemeld, meer dan het vorige hoogtepunt van ongeveer 4.100 in het weekend. New South Wales, de thuisbasis van Sydney, werd de eerste Australische staat met meer dan 3.000 Covid-19 besmettingen per dag, terwijl buurstaat Victoria 1.245 gevallen registreerde. Andere staten hebben minder gevallen.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20